Returhuset på ÅVC Returen

Under pågående renovering på ÅVC Returen är Returhuset stängt – öppnas igen under våren 2025

Ai-genererad bild på hus med gröna träd i bakgrunden och människor i förgrunden son handlar second hand.AI-genererad bild Returhuset

Returhuset – för minskning av avfall och ökad återanvändning

Kommunen har ett ansvar att hantera avfallet enligt avfallstrappan, där att förebygga avfall är det bästa och därefter kommer återbruk.
Genom vårt Returhus på återvinningscentralen Returen i Tranemo ger vi kommuninnevånarna en möjlighet att vara med och bidra till att minska avfallet och öka återbruket. Istället för att kasta prylar som du tröttnat på, eller kanske bara är lite trasiga, kan du lämna in dem till Returhuset. Då kan någon annan få glädje av dem till en billig peng. Intäkterna från Returhuset används till olika projekt och hållbara insatser för att minska avfall eller gynna återbruk.

 

Arbetsgruppen Returhuset

På Tranemo kommun finns en arbetsgrupp där det arbetas med vad Returhus-pengarna kan gå till. De tar emot förslag och önskemål, kommer med idéer och ordnar med inköp och leveranser vid behov.

Läs mer om olika projekt som finansieras av returhuspengar under flikarna längre ner på sidan.

 

 

Ta-Ge en bra idé!

Hållbar konsumtion och minskning av avfall, det är syftet med skåpet TAGE.

TAGE är ett exempel på ett sådant återvinningsprojekt där pengar från Returhuset har använts till att köpa in skåp, till förskolor i kommunen. Föräldrar kan lämna kläder och skor som barnen inte längre har behov av och ta med sig andra kläder därifrån.

Att återanvända kläder och saker har många fördelar. Förutom att det är en miljövinst, sparar du pengar, och om kläderna redan använts och tvättats, minskar risken för att plagget innehåller eventuella rester av kemikalier.
Tranemo kommun har som mål i avfallsplanen att minska mängden hushållsavfall samt öka återanvändningen, TAGE är en aktivitet som bidrar till att nå målet.

 

 

 

 

Skåpet TAGE är på plats på förskolan i Sjötofta

Skåpet TAGE är på plats på förskolan i Sjötofta

http://Klicka här för att se filmen om Ta-Ge skåpet

 

Uppföljning om Ta-Ge skåpen.

 

Mjölkkannor

Mjölkkannor istället för mjölkpaket

2024 gick pengar  till att köpa in mjölkkannor till Parkhagens förskola i Limmared. Istället för att förskolan köper in mjölkkartonger varje vecka så köper de nu in en stor förpackning som de använder i sin mjölkmaskin.

”- Vi har numera mjölkmaskin och de små kannorna i stället för att köpa in 1-liters paket. Det går åt ca 65 liter mjölk i veckan, så det blev lite kartonger säger Ingela som jobbar i köket på Parkhagen.
– Oftast är det de vuxna som häller upp i kannor. Men några av de större barnen hjälper till att duka borden och då kan de hälla upp mjölken med.
Den mjölk som inte används som dryck används till matlagning och brödbak.”

Miljöeffekten av detta är stor minskning av antalet förpackningar, det blir heller inget matsvinn eftersom eventuella rester går till bakning.

Brunt bord med gröttallrik där det hälls på mjölk ur en rostfri kanna.

De större barnen kan hjälpa till att servera mjölk ur kannorna.

 


Publicerad den 28 maj 2018, senast ändrad den 9 december 2024