Tranemo kommun 50 år

 2024 uppmärksammar och firar
Tranemo kommun 50 år

Tranemo kommun har nu tillfälle att uppmärksamma åren 1974 – 2024, då det i år är 50 år sedan sammanslagningen av nuvarande kommuner och orter. För att uppmärksamma detta jubileum har kommunen planerat en rad spännande aktiviteter och evenemang under året. Nedan fyller vi på med evenemang under resans gång.

Vi ser fram emot ett minnesvärt år fyllt med glädje, gemenskap och firande under 2024.
Vi bjuder in alla att delta och vara en del av denna fantastiska resa genom vår historia.

Podd Tranemo 50 år avsnitt 1

Podd Avsnitt 2 Tranemo 50 år. 80-90-talet

Podd Tranemo 50 år avsnitt 3. 2000-talet 

Podd -Tranemo 50 år Avsnitt 4 – 2010-talet

 

Färgglada illusterade händer lyfta

Januari:
Föreningar inom kommunen planerar en rad minnesvärda aktiviteter. Arbetsgruppen för Tranemo 50 år sammanställer vad föreningar kommit in med för förslag till firanden och planerar in dessa under året.

Färgglada illusterade händer lyfta

Februari:

 • 2-4 februari bjuds det in till jazzfestival på Centralen.
 • Arbetet med planering och datum fortsätter.

Färgglada illusterade händer lyfta

Mars:

 • 7 mars Broinvigning kl. 16.30-18.00  invigs den nya bron i Uddebo med pompa och ståt.
 •  25 mars lanseras podcasten ”Tranemo 50 år”. Programledaren Christoffer Andersson samtalar där med olika gäster från kommunen om de förändringar och framsteg som präglat de senaste fem decennierna. Under alla poddar gästar Carita Brovall, kommundirektör, och tidigare kommundirektör Arne Willhammar och de lovar en nostalgisk resa genom tidens gång. Podden finns att tillgå här på kommunens hemsida.

Färgglada illusterade händer lyfta

April:

 • Poddsläpp – Tranemo 50 år del 2. Denna gång landar vi i 80-talet, där Christoffer Andersson tillsammans med Carita Brovall och Arne Willhammar ser tillbaka på 1980-talet.
 • Under april uppmärksammar vi även Tranemo storband. 1974 beslutade fullmäktige att ge bidrag för att starta Tranemo storband. Storbandet är fortfarande 50 år senare, en fullt aktiv orkester.
  Tranemo storband spelar tillsammans med Magnus Lindgren och vi återkommer med mer information om plats
  och tid längre fram.

Färgglada illusterade händer lyfta

Maj:

 • 11 maj: Öppet hus Väveriet Uddebo Välkommen till Väveriet kl. 11-15 på bland annat rundvandring, prova på keramik, AI-fotobås, pyssel, vårmarknad med hantverk, loppis och mycket mycket mer. Kl. 18.00 är det konsert med Cult of Boydah. Läs mer på www.vaveriet.se
 • 22 maj: Funkisfestival kl. 9-14 på Glasets hus. Är du inskriven i någon form av LSS-verksamhet så är du välkommen till Glasets hus i Limmared, på Funkisfestival. Där kommer du kunna prova olika instrument, se på hur det funkar att blåsa glas, och gå tipspromenad, testa padel, basket, innebandy, fotboll, besöka bokbussen. Prova-på-aktiviteter med RF SISU, handla av design Knåpa och vara med i Funkisshowen såklart!
 • Eller bara titta på, alla deltar på sina villkor men tänk på att du ändå måste anmäla dig! Väl på plats på dagen startar ni inne på Glasets hus där ni får festivalband, fikabuffé och guidning till de olika stationerna
 • 25 maj: Poddsläpp – Tranemo 50 år del 3. Denna gång landar vi i 90-talet, där Christoffer Andersson tillsammans med Carita Brovall och Arne Willhammar ser tillbaka på 1990-talet.

Färgglada illusterade händer lyfta

Juni:

 

Färgglada illusterade händer lyfta

Juli:

 • Poddsläpp – Tranemo 50 år del 4. Denna gång landar vi i 00-talet, där Christoffer Andersson tillsammans med Carita Brovall och Arne Willhammar ser tillbaka på 2000-talet.

 Färgglada illusterade händer lyfta

Augusti:

 • Poddsläpp – Tranemo 50 år del 5. Denna gång landar vi i 10-talet, där Christoffer Andersson tillsammans med Carita Brovall och Arne Willhammar ser tillbaka på 2010-talet.
 • 31 augusti: Osannolikt men sant – eller helt enkelt bullshit. Utställning av Claes Blixt på Glasets hus. Utställningen pågår till 4 oktober.En hårlock från Donald Trump, journalisten Janne Josefssons första mikrofon och ett oidentifierat metallföremål som kan vara från en civilisation på en annan planet. Det är något av det som kommer att visas på en utställning på Glasets hus i höst. Frågan är bara om historien kring föremålen stämmer. Den allvarligare sidan av utställningen är vikten av att vara källkritisk och fundera över den information som sprids.
  Den som kommer hit ska kunna få svaret innan de går härifrån, ingen ska behöva sväva i ovisshet. Jag vill gärna att besökaren får med sig en känsla av att ha blivit lite lurad, säger Claes Blixt. ”Citat från Borås tidning”.

Färgglada illusterade händer lyfta

September:

 • Poddsläpp Tranemo 50 år del 6. Denna gång landar vi i 20-talet, där Christoffer Andersson tillsammans med Carita Brovall och Arne Willhammar tittar på vad som hänt och händer under 2020-talet. De blickar även framåt i tiden för att skapa en vision av hur Tranemo kommun ser ut framåt i tiden.
 • 7 september  Fira med oss under Sommarfinalen! I samband med Sommarfinalen bjuder Tranemo kommun in till kaffe och tårta på Forumtorget, där du även får en present att ta med hem vid fikat (så långt lagret räcker). Tranemo kommun samarbetar också med Parkuddens vänner, som arrangerar den traditionella sommaravslutningsfesten på Parkudden. Mer info om detta finner du  under fliken Sommarfinalen inom kort.
 • 7 september Vernissage på Svarta galleriet på Centralen.
  Svarta galleriet kommer att uppvisa  en utställning av bilder från de senaste 50 åren under hela september. Alla är välkomna!
 • September: Osannolikt men sant – eller helt enkelt bullshit. Utställning av Claes Blixt på Glasets hus. Utställningen pågår till 4 oktober. En hårlock från Donald Trump, journalisten Janne Josefssons första mikrofon och ett oidentifierat metallföremål som kan vara från en civilisation på en annan planet. Det är något av det som kommer att visas på en utställning på Glasets hus i höst. Frågan är bara om historien kring föremålen stämmer. Den allvarligare sidan av utställningen är vikten av att vara källkritisk och fundera över den information som sprids.
  Den som kommer hit ska kunna få svaret innan de går härifrån, ingen ska behöva sväva i ovisshet. Jag vill gärna att besökaren får med sig en känsla av att ha blivit lite lurad, säger Claes Blixt. ”Citat från Borås tidning”.

Färgglada illusterade händer lyfta

Oktober:

 • Duettföreställningsprojektet VIDARE.  En dans och musikföreställning i samarbete med Tranemo konstnärsgrupp.
  Mer info kommer.

 Färgglada illusterade händer lyfta

November:

Färgglada illusterade händer lyfta


December:

Gröna illustrerade ballonger. Ingen bakgrund.Gröna illustrerade ballonger. Ingen bakgrund.Gröna illustrerade ballonger. Ingen bakgrund.

 

Podd - Tranemo 50 år

I mars lanserades podcasten ”Tranemo 50 år”. Programledaren Christoffer Andersson samtalar där med olika gäster från kommunen om de förändringar och framsteg som präglat
de senaste fem decennierna. Det första avsnitten gästar Carita Brovall, kommundirektör, och tidigare kommundirektör Arne Willhammar och de lovar en nostalgisk resa genom tidens gång.

3 människor i studio spelar in podd. Skrivbord, högtalare, hörlurar.

Arne Willhammar, Carita Brovall och Christoffer Andersson i podd-studion.

Podd avsnitt 1 – Tranemo 50 år!

Podd Avsnitt 2 – Tranemo 50 år. 80-90-talet

Podd Tranemo 50 år avsnitt 3

Podd -Tranemo 50 år Avsnitt 4 – 2010-talet

 

 

 

 

 

Historia Tranemo kommun

Kort bakgrund
På 50-60-talet skedde en urbanisering, dvs människor flyttade till storstäderna. På 70-talet vände trenden och folk började flytta ut på landsbygden igen.
Genom kommunreformen 1971 ville man att städer och landsbygd skulle vara en enhetlig kommun, där den större tätorten skulle vara centralort.

1970-tal

1974 skedde sammanslagningen av Dalstorp och Tranemo kommuner till vad vi idag kallar Tranemo kommun. Detta genom kommunsammanslagningen 1974 då Dalstorps kommun och Tranemo kommun slogs samman till en.

Vad hände inom Tranemo kommun?

 • Ny gymnastiksal i Ljungsarp
 • Idrottshall i Dalstorp och även tillbyggnad av skolan.
 • Idrottshall i Grimsås och även här tillbyggnad av skolan.
 • Gymnastiksal i Ambjörnarp
 • Idrottshall i Länghem och tillbyggnad av Länghemsskolan.
 • Idrottshall i Limmared
 • Tillbyggnad av Tranängskolan och simhallen.

1980-tal

I början på 80-talet drog turismen igång i hela Sverige.
Detta var en trend som Tranemo kommun snabbt hakade på genom
att öppna upp vandrarhemmet Västergården. Likaså fick Kroksjöns fiskecamp,
Komosse, Oxarbanan ett stort intresse av turister.

Trad i förgrund, litet gästhus vid sjö i bakgrund

Kroksjöns fiskecamp

 

 

1990-tal

På 90-talet byggdes Tranemo gymnasieskola på Medborgarplatsen i Tranemo.
Likaså öppnades det nya biblioteket i Tranemo i början på 90-talet.

Vad hände inom Tranemo kommun?

 • Limmaredsskolan får en tillbyggnad
 • Storgatan i Tranemo byggs om
 • Tranemo kommun startar upp en egen hemsida
 • Gång- och cykelväg mellan Tranemo och Uddebo.

2000-tal

Vad hände inom Tranemo kommun?
Ny gruppbostad i Dalstorp
Ängslyckan i Grimsås färdigställs
Glimringe i Limmared växer

 

Vårdcentral parkeringsskylt blå himmel

Närhälsan vid Glimringe

2010-tal

Den 26 september 2011 togs det första spadtaget i det projekt som skulle komma att bli Glasets hus.
Under flera års tid hade det förts ett intensivt arbete i Limmared för att förverkliga iden om ett glashus,
som tar tillvara historien från glasbniket som har varit i drift ända sedan 1740 och där­med är Sveriges
äldsta glasbruk som fort­farande är i drift.
Den 16 juni 2012 stod det äntligen färdigt och klart för en succseartad invigning.

Vad hände mer inom Tranemo kommun?
Nytt reningsverk i Dalstorp
Ny bokbuss
Fiber i Mossebo
Återvinningscentralen Returen

Tegelhus med glas i format som en flaska

Glasets hus Limmared

2020-tal

En tanke in i framtiden från 2010-talet var bland annat: Attraktiva bostäder och
visionsskiss över som det då hette ”Samhall-området”.

Bättre och tillgängligare vägar
Enklare att ta sig fram med cykel
Fler tåg att resa med

Jämförelse med idag 2024

Attraktivare bostäder har byggts, Solgårdsgatans hus har totalrenoverats och Tranemo park

har växt fram med flera fina lägenhetshus med utsikt över sjön.

Färgglada nyrenoverade lägenhetshus på rad

Solgårdsgatan Tranemo

 

Höghus, gångstråk, buskar

Tranemo Park före detta Samhall-området.

Vad händer på Sommarfinalen 2024

På sommarfinalen 7 september (som är en årlig tradition i Tranemo med knallar och aktiviteter av olika slag längs med Storgatan) kommer det vara aktiviteter både på dagen och på eftermiddag/kvällen. På dagen kommer det att serveras tårta och kaffe/saft utanför kommunhuset och på kvällen kommer det att vara dans och fest på Parkudden.

Kulturskolan kommer bland annat att finnas med under denna dag med olika uppträdanden/spelningar, bl.a ansiktsmålning.

Svarta galleriet på Centralen kommer att vara värd för ett vernissage med en utställning av bilder från de senaste 50 åren. Utställningen kommer att hänga kvar under hela september. Alla är hjärtligt välkomna! Kanske du känner någon på bilderna? Kanske är du med själv?

Sommarfinalen förmiddag centrum:

 • Kommunen bjuder in till tårtkalas på Forumtorget där det bjuds på kaffe/saft och tårta
 • Vinnarna av cykelledstävlingen utses
 • Utställning svarta galleriet
 • Petson & Finduskalas på Biblioteket
 • Knallar
 • Butikerna har öppet
 • Stadskampen
 • Lions Chokladhjul
 • Öppet hus på olika företag
 • Bakluckeloppis
 • Drop in vigsel
 • Drop in dop
 • Hoppborgar

Eftermiddag/kväll Tåstarp

 • Hemvärnet marscherar mellan centrum till Tåstarp
 • Ulfs bilmuseum
 • Lustigkulle
 • Gula fabriken
 • Mia & Stefan
 • Net Shirt
 • Parkudden
 • Konsert på Parkudden kl 17 med Saga Ludvigsson Gratis för alla!
 • Dans på parkudden 21-01
 • Mörk bakgrun med guldstjärnor. I förgrunden Saga Lundvigsson i rött hår, midjekort guldjacka och mikrofon i handen.

Publicerad den 24 maj 2024, senast ändrad den 11 juli 2024