Papperspåsar

Matavfallet ska läggas i papperspåsar, som är speciellt framtagna för matavfall. Så kallade bioplast- eller majspåsar får inte användas då de inte hinner brytas ned i rötningsprocessen och kan skapa problem både genom att de fastnar i mekaniken och sprider mikroplaster på åkrarna. Papperspåsarna är gratis och tillhandahålls på olika sätt, se nedan. Använd alltid påshållaren till papperspåsen för bästa effekt.

Se vår film som visar hur du ska använda påsen och påshållaren till ditt matavfall 

Nya påsar
Påsarna ligger i buntar om 80 st, de är gratis och tillhandahålls på olika sätt:

 • Kläm fast en påse i locket på ditt bruna kärl inför tömning så lämnar chauffören en bunt med nya påsar till dig. (Gäller 1-2 familjshus)

Detta är det bästa och enklaste sättet att få nya påsar! Du behöver inte vara orolig att påsarna förstörs om det är dåligt väder. Påsarna tål väta och även om bunten ligger ute i ösregn en hel dag så torkar den på ett par timmar inomhus och är redo att användas!

För verksamheter/företag/flerfamiljshus mfl som vill ha många buntar samtidigt, beställ via 0325-57 60 00 eller mail. så lämnas påsar direkt till er inom 2 veckor.

 

 • återvinningsstationerna i Länghem, Dalstorp och Sjötofta har vi placerat ut ”påsboxar” där man kan hämta påsar om de akut tagit slut därhemma. Detta är ett komplement till övrig utdelning,  ta inte fler påsar än ni behöver!
 • Hos föreningskansliet i Grimsås finns ett litet  lager, där kan man hämta påsar under ordinarie öppettider för kansliet.

 

 • ÅVC Returen och Kommunkontoret i Tranemo kan du hämta påsar under ordinarie öppettider.

 

 • Välj papperspåse då du handlar frukt och grönt. Några butiker i kommunen har valt att erbjuda matavfallspåsar som emballage till frukt och grönt. Genom att ta en påse i affären bidrar du till att minska plasten och kan sedan återanvända den hemma till ditt matavfall!
  Se vår film om hur du använder matavfallspåsen i affären

 

 • För flerfamiljshus (hyres och brf) uppmanar vi fastighetsägaren att ha ett lager med påsar för att serva hyresgäster med. Fastighetsägaren kan  beställa utkörning av påsbuntar direkt till fastigheten, kontakta renhållningen för beställning, eller hämta mindre mängder (max 10 buntar) på ÅVC.

 

 • Verksamheter, företag och andra som behöver fler än en bunt, kontakta renhållningen för beställning som levereras direkt till er.

 

 • De större påsarna på 22 och 45 liter behöver man beställa för att få dem utkörda.
  Kontakta renhållningen 0325-57 60 00 eller maila

Publicerad den 12 december 2019, senast ändrad den 4 maj 2023