När syftet med att kompostera matavfall är att få näringsrik jord som man använder för eget bruk är svaret: Ja, man får kompostera!
Det finns två alternativ för dig som vill hemkompostera matavfall:
1. Hemkompost + brunt kärl: Du hemkomposterar, men har även möjlighet att lägga en del i det bruna kärlet. Tex äggskal, skaldjur, benrester och annat som ej är så lämpligt att lägga i hemkomposten, dessutom kan du välja att slippa skotta och hålla igång komposten under vintern. Detta alternativ kräver att du skickar in en anmälan om godkänd kompost. En handläggningskostnad tas ut för anmälan.
2. Endast hemkompost: Du komposterar allt ditt matavfall och använder det gröna kärlet för övrigt hushållsavfall. Detta alternativ kräver både anmälan om kompost och ansökan om dispens från matavfallskärl. Dispens från matavfallskärl gäller i 5 år och det tas ut en handläggningskostnad vid ansökan. Miljökontoret handlägger ärendet och om du blir beviljad kommer du ej att behöva använda det bruna kärlet.
All kompostering av matavfall ska göras i en skadedjurssäker och isolerad varmkompost eller bokashikompost, båda kräver kräver en anmälan till miljökontoret. Här hittar du blankett
Anmälan av kompost för matavfall regleras enligt avfallsförordningen (SFS 2011:927 §45).
Miljökontoret är vår tillsynsmyndighet och det är de som behandlar alla ärenden kring komposter och dispenser. Miljökontoret tar ut en handläggningskostnad vid ärenden som de behandlar. Du hittar information och blanketter på deras hemsida.
Kompost för trädgårdsavfall och liknande får du gärna ha, det kräver ingen anmälan till miljökontoret!
Eftersom det är bättre ur miljösynpunkt att utvinna både biogas och biogödsel än att hemkompostera så subventioneras inte detta alternativ. Det är samma taxa för renhållningen oavsett om man komposterar eller bara använder det bruna kärlet. Mervärdet för dig som hemkomposterar är att du får egen kompostjord för jordförbättring!