Skräpplockardagarna 2021

I Tranemo kommun vill vi värna om vår vackra natur och miljö, ett av många bidrag till detta är att varje vår delta i Håll Sverige Rents kampanj mot nedskräpning.

Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp, både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej.
2020 deltog 712 520 hjältar i vårt land!

Miljöhjälte

Vill du också bli en skräphjälte?

  • Förskolor, skolor, föreningar och organisationer med barn och ungdomsverksamhet  anmäler sig direkt till Håll Sverige Rent och får kostnadsfritt material därifrån.
  • Vuxna skräpplockare, tex Företag, föreningar,  privatpersoner och övriga är också välkomna att plocka skräp. Behöver du påsar och handskar kan det beställas från kommunen, genom att kontakta Kristina Nilsson.

 

Anpassningar i samband med Corona

  • Skräpplockardagarna sker utomhus och kan genomföras i mindre grupper med gott avstånd.
  • Vi uppmuntrar till att använda handskar vid skräpplockningen och att vara noga med handhygienen. I övrigt uppmanar vi till att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Anmälan

Förskolor, skolor, föreningar och organisationer med barn och ungdomsverksamhet anmäler sig direkt till till Håll Sverige Rent och får kostnadsfritt material därifrån.  Engångshandskar kan beställas från Tranemo kommun, kontakta Kristina Nilsson

Vuxna skräpplockare, tex Företag, föreningar,  privatpersoner och övriga kan kan få skräpplockarmaterial från kommunen, beställ genom att kontakta Kristina Nilsson.

Barn och skräp - förberedelser

Skräpplockning med barn är en pedagogisk aktivitet. Syftet är inte att barnen ska städa och hålla rent, utan att lära sig att inte skräpa ner. Skräpplockningen ger också massor av möjligheter att prata om avfall, återvinning, konsumtionssamhället och begrepp som hållbarhet och cirkulär ekonomi. Det är också ett tillfälle att prata om vems ansvar det är att det ligger skräp i naturen och varför människor slänger skräp.

Barn och skräp
Innan ni ger er ut på skräpjakt är det bra att gå igenom med barnen vad man får och inte får plocka. Vassa och farliga saker som glasbitar, sprutor, döda djur och liknande bör till exempel överlåtas till en vuxen.
Skräplabbet finns pedagogiskt material och lektionstips för alla åldrar.

Använd gärna handskar för att skydda din hand när du plockar.
Kontakta Kristina för beställning av gratis handskar till din grupp.

Reflexväst gör dig synligare

Håll dig borta från vägen.
Det kan vara lockande att plocka skräp längs våra bilvägar, men där får ni inte gå.

Dumpningsplatser
Hittar man en dumpningsplats kan det klia i fingrarna att rensa bort den. Dessa bör dock lämnas i fred och istället anmälas till miljöavdelningen som är placerad i Gislaved.

 

Så här gör du med skräpet

Skräp kan vara både värdefullt och farligt, därför är det  viktigt att det skräp man samlar in och slänger hamnar på rätt ställe.

Så här kan du sortera:
Sortera det insamlade skräpet i minst 4 olika påsar:

  • Glas
  • Metall/metallskrot
  • Farligt avfall
  • Brännbart

Läs mer här om hur du sorterar och var du slänger det.

Det brännbara skräpet kan du lägga i grönt sopkärl, om du har stora mängder går det bra att lämna detta på ÅVC Returen.

Behöver du hjälp med transport till ÅVC Returen, kontakta  Tommi Westerlund, tel 0325-18068, tommi.weterlund@svenljunga.se

Håll Sverige Rent - länkar till information och tävlingar

Skräpplockardagarna 2021

Frågor och svar

Pedagogiskt material till förskolor och skolor

Tävlingar för förskola, grundskola, gymnasieskola

Säker skräpplockning för barn och unga

 

 


Publicerad den 29 februari 2016, senast ändrad den 5 mars 2021