Giftfri förskola

Miljögifter kan spridas från vardagsprodukter såsom leksaker, möbler, golv och kläder. Barn i förskoleverksamhet är särskilt känsliga och små barn får i sig högre halter farliga kemikalier i förhållande till sin kroppsvikt än vuxna.

Barn med byggnadsritning

Handlingsplanen för Giftfri förskola syftar till att minska riskerna för miljögifter vid förskolorna i Tranemo kommun. I förskolorna görs redan många insatser men det finns ett behov av att ha en helhetssyn och kommunen behöver därför engagera samtliga kommunala förskolor i en gemensam strategi.

Det är kommunfullmäktige som har gett förvaltningen i uppdrag att ta fram en handlingsplan för Giftfri förskola. Beslutet grundar sig i kommunens vision om att ”Vi bor i ett samhälle som jobbar för att vara ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart och känner oss friska och trygga.”

I kommunens Strategiska plan för 2016-2018 är skolan ett prioriterat strategiskt område och där talar man om att ”alla tre hållbarhetsaspekterna ska genomsyra skolans arbete.”

Vad ska göras på förskolorna?

I handlingsplanen består åtgärderna framförallt av att rensa, fasa ut och sortera, men även om att köpa in nya material och att tänka långsiktigt.

 

Leksaker och pysselmaterial

Rensa bort gammal elektronik

Saker som inte är tillverkade som leksaker har inte lika hårda miljökrav och kan därför innehålla fler farliga ämnen.

Rensa bland plastleksaker

Kemikaliekraven på leksaker har skärpts under åren, nya leksaker är bättre än gamla.

Rensa bland icke leksaker

Utklädningskläder, bälte, smycken och väskor som innehåller metalldelar eller är gjorda av konstskinn ska plockas bort. I detaljer gjorda av metall kan nickel och kobolt som kan ge kontaktallergi finnas.

Rensa bland pysselmaterial

Material från naturen, livsmedelskartonger och andra livsmedelsnära material (undantag material av metall) kan användas som skapande material.

 

Livsmedel och kök

Prioritera ekologiskt

Ekologisk mat innehåller mindre rester av bekämpningsmedel och kemikalier.

Undvika konservburkar

Beläggningen på insidan av konservburkar innehåller ibland Bisfenol A som bland annat är hormonstörande.

 

Tillagning, bakning och servering

Undvika non-stick, välja kastruller, grytor och stekpannor i rostfritt stål eller gjutjärn. Ugns- och bakformar väljs i rostfritt, glas eller porslin. Slevar, skärbrädor, uppläggningsskedar, stekspadar väljs i rostfritt stål eller trä.

 

Värm utan plast och teflon

Plast som upphettas eller kommer i kontakt med varm mat släpper ifrån sig mer kemiska föreningar som kan vara skadliga för hälsan.

 

Rensa ut bland matredskap av plast

Välja muggar, glas och tallrikar i glas, porslin, rostfritt eller så kallade lättviktsporslin (pressat glas).

 

Undvik vinylhandskar

Det bästa är att vara noga med handhygienen och tvätta händerna med tvål och vatten mellan varje nytt arbetsmoment. Om handskar ska användas väljer vi handskar i nitril, polyeten, neopren eller polyuretan.

 

Spola vattenkranen

Kranen och vattenledningarna kan bland annat innehålla bly och koppar som kan läcka ut i vattnet. Bakterier kan växa till i vattnet som står stilla i vattenledningar.

 

Inredning

Rensa bland madrasser och lekkuddar

Madrasser, dynor och lekkuddar kan innehålla bland annat skadliga mjukgörare, flamskyddsmedel och tungmetaller.

Byta ut gamla möbler

Soffor från 70- och 80-talet innehåller sannolikt bromerade flamskyddsmedel. Äldre soffor med skumgummi kan även innehålla olämpliga ämnen som bly.

Hygien och städning

Tvätta textilier och mjukdjur

Nyinköpta textilier och leksaker av textil, tvättas för att minska risken från olika kemikaliebehandlingar. Textilier och leksaker tvättas sedan regelbundet för att få bort kemikalier som ansamlats i damm och fastnat på textilierna.

Rensa bland kemiska produkter

Doftande produkter och konserveringsmedel kan framkalla allergier. Städkemikalier och rengöringsmedel ska så lång det är möjligt vara miljömärkta.

Städa bort damm

Damm innehåller en del kemiska ämnen och gifter. Eftersom barn rör sig nära golvet är det viktigt med en god städning.

Tvätta händerna

Eftersom de flesta barn gillar att stoppa händerna i munnen är handtvätt ett effektivt sätt att minska till exempel flamskyddsmedel i kroppen. Det är också ett sätt att få bort damm och smuts som fastnar på barns händer.

 

Dessutom arbetar vi med

UPPHANDLING OCH INKÖP

Inköpsvägledning • Miljö- och allergivänliga hygienprodukter • Skärpta miljökrav i upphandlingar

BYGGNAD OCH UTOMHUSMILJÖ

”Rätt” material ska användas vid ny- och ombyggnationer • En inventering av PVC-golv ska göras • När utemiljöer byggs om eller när material byts ut, används material och produkter som är giftfria

UTBILDNING

Öka kunskapen om kemikalier och miljögifter • Utbildning i inköp


Publicerad den 24 april 2017, senast ändrad den 24 april 2017