Kultur i skolan

Kultur i skolan – scenkonst och eget skapande. Varje år får alla grundskolebarn en föreställning, det kan vara teater, dans, skolbio, musik etc. Skolan söker även ett statligt bidrag som kallas Skapande skola som ger oss möjlighet att i olika projekt ta in professionella kulturaktörer att samskapa med våra barn och unga.

Skapande skola F-9 år 2024

I det här Skapande skola-projektet* har konstnärskollektivet StreetCorner tillsammans med alla våra barn och unga, i förskoleklass till år nio, provat en ny metod där motivet till en muralmålning skapas genom att först bygga upp en handling till en bok. Muralen målas på Tranemo sim- & idrottshall.

Under februari och mars har respektive skolas elever fått svara på olika frågor i ett digitalt frågeformulär för att bygga karaktärer och handling. Inspiration till frågorna är hämtade genom att karaktärerna besöker respektive skolas ort – Limmared, Dalstorp, Länghem, Grimsås och Tranemo. Svaren från skolorna har vi lagts in i AI som genererat ett första manus. Genom detta har våra konstnärer skapat karaktärer och motiv till en skiss som nu ska målas på idrottshallens yttre väggar, 16-26 april.

Årskurs 2, 4, 6, 7, 7-9 vit och 7-9 flex kommer att delta i workshops där eleverna kommer ledas av StreetCorner i att färgsätta olika delar av väggen. Det kan handla om att kasta färg med verktyg eller rolla och pensla ytor. Eleverna kommer alltså inte att måla vad de vill utan handledas med tydliga instruktioner.

Under tisdag 16 april ska väggen grundmålas och vi stänger denna dag av parkeringen vid Sim- & idrottshallen för eventuellt färgdamm som kan sprida sig i luften.

Efter att eleverna haft workshops så kommer konstnärerna att fortsätta måla under eftermiddagar och kvällar. Verket beräknas vara klart fredag den 26:e april kl.15 och då är alla som vill välkomna på en invigning vid väggen. Därefter kommer vi att arbeta vidare med manuset till boken som kommer att finnas tillgänglig genom en QR-kod på väggen och på skolbiblioteken.

Följ gärna Streetcorner på Instagram för uppdateringar under veckorna!

* Skapande skola är ett statligt bidrag där skolornas huvudmän, i detta fall Tranemo Kommun, söker statliga medel från Kulturrådet. Syftet är att bjuda in olika kulturaktörer för att ge elever i grundskolan möjlighet att fördjupa sig inom en variation av olika konst- och kulturuttryck, utveckla sitt eget skapande samt uppleva och utveckla förståelse för professionella konst- och kulturuttryck.

 

Scenkonst F-9 år 2024

Vi har ett avtal under 2024 med Regionteater väst. De kommer ge scenkonst till alla barn från förskoleklass till år nio. Föreställningarna kommer äga rum i Folkets hus i Limmared, februari – april.

år F – år 2
LOOP – En dansföreställning med båda fötterna i fantasin
En säregen grupp punk-poppiga karaktärer tar med publiken på en tankevurpa där logiken tappat fotfästet och tiden blåser vart den vill. LOOP är en egen värld som gör revolt mot verklighetens regler, där dans böjer tid och rum och ler mot fiktionens möjligheter.
LOOP är en hyllning till allas vår förmåga till fantasi och till dansens kraft att ta oss dit. Vad händer om vi kastar om vilken ordning saker bör ske och hur kroppar rör sig? Är det på riktigt? Är det en föreställning eller en surrealistisk danskonsert? Går tiden framåt eller bakåt? Säg det inte till någon: LOOP kan vara vad du vill.
Mer om föreställningen >>

år 3 – år 6
HONEY HONEYEn dansföreställning om de allra viktigaste
I bisamhället är drottningen mamma till alla andra bin. Genom doftämnen styr hon livet i kupan, där arbetsbina tillverkar honung, städar och vaktar. De kommunicerar genom att dansa: Var finns det nektar och pollen? Åt vilket håll hittar jag vatten? Rörelserna berättar.
Alla arbetar tillsammans, för bisamhällets bästa.
Och hur är det med oss? Vi människor?
Dansföreställningen Honey Honey kliver ner i insekternas mikrovärld. Med nykomponerad musik och inspiration från svärmar, drönare och bi-danser riktar den in sig på oss människor och det samhälle vi skapar. Hur behandlar och kommunicerar vi med varandra? Kan vi i skogens värld hitta en respekt för det lilla väsendet och dess betydelse för hela ekosystemet?
Mer om föreställningen >>

år 7 – år 9
BLAIR B PROJECT En skräckföreställning om häxan, bitchen och skogen
Mira älskar Blair. Hon misstänker att hade det inte varit för Blair hade hon varit den mest ordinära, grå, tråkiga människan i hela världen. Mårten älskar Blair. Han är en 39-årig lärarvikarie och vet att hans intresse för Blair är fullständigt olämpligt, men han är säker på att hon besitter en nyckel till det mörka som bränner honom inifrån.
Blair själv hatar den här hålan. Hon ska lämna den för filmgymnasium i Köpenhamn och tänker göra en tolkning av skräckfilmsklassikern The Blair Witch Project för att komma in. Hon tar med sig Mårten och Mira in i skogen för att filma.
Men snart märker de att de inte är ensamma. I skogen finns en kraft, ett hungrigt uråldrigt medvetande – ivrigt att tillfredsställa sina blodtörstiga nycker. Eller är allt bara en del av Blairs filminspelning?
Blair B Project är en skräckföreställning för högstadiet om vänskap och kärlek, svartsjuka och gränsdragningar. Om folktro, med skogen som en plats för både den varmaste trygghet och den djupaste rädsla. Och om hur långt man kan gå för att nå sina drömmar.
Mer om föreställningen >>


Publicerad den 5 april 2024, senast ändrad den 30 april 2024