Kollektivtrafik/Närtrafik

Västtrafik ansvarar för kollektivtrafiken i Tranemo kommun som består av buss- och tågtrafik. I områden som saknar linjetrafik finns Närtrafik att tillgå. Kommunen ansvarar för vissa delar av samhällsbetalda resor som skolskjuts och färdtjänst.

Västtrafikbuss

Följande busslinjer trafikerar olika delar av Tranemo kommun

208 Tranemo-Ulricehamn
267 Ölsremma-Grönahög-Ulricehamn
301 Tranemo-Länghem
303 Tingarör-Länghem-Hillared-Lockryd-Borås
319 Tranemo-Ambjörnarp-Sjötofta-Håcksvik
320 Tranemo-Svenljunga-Kinna
325 Tranemo-Nittorp-Grimsås-Mossebo-Tranemo
350 Tranemo-Lockryd-Borås
366 Tranemo-Dalstorp-Ölsremma

510 Tranemo-Gislaved-Värnamo (Jönköpings länstrafik) – Från och med den 12 december 2021 dras linjen in helt på grund av för få resenärer.

Som alternativ till Linje 510 är det möjligt att resa med linje 325 från Tranemo till Grimås och där byta till linje 245 med Jönköpings länstrafik mot Gislaved. Alternativt kan du ta linje 350 från Tranemo till Limmared och byta till tåg mot Gnosjö. I Gnosjö kan du sedan byta till linje 241 med Jönköpings länstrafik mot Gislaved.

Det är till Västtrafik som du i första hand ska vända dig om du har övergripande frågor eller synpunkter kring hur buss- och tågtrafiken fungerar.

Närtrafik

Närtrafik är kollektivtrafik som vänder sig till resenärer som har längre än 1 km till närmaste hållplats, i områden där det finns färre än 10 linjelagda turer per vardag med kollektivtrafiken. Stora delar av kommunen inkluderas utav detta och du kan använda dig av Närtrafiken både till och från de utpekade hållplatserna.

Resorna beställs på förhand inom sju olika tidsintervaller och körs med taxibilar eller mindre bussar, där resenärerna hämtas upp på önskad adress. I närtrafiken kan du resa med samma biljetter som du kan resa med i den övriga kollektivtrafiken, förutom kontoladdning. En enkelbiljett kan du köpa i appen Västtrafik To Go. Du kan också köpa biljett av föraren men då kan du inte resa vidare med samma biljett om du byter till ett annat fordon.

Närtrafikhållplatser:
Tranemo – Tranemo bussterminal, Tranemo sporthall, Tranemo vårdcentral
Dalstorp – Dalstorp torget
Grimsås – Grimsås (torget)
Limmared – Limmared station
Länghem – Länghem (affären)
Sjötofta – Sjötofta (affären)
Övriga – Tingarör

Läs mer om Närtrafiken i denna informationsbroschyr eller på Västtrafiks hemsida.

 

Karta över vilka områden som har närtrafik och vart hållplatserna finns

Tåg

Kust till kust-banan är järnvägen mellan Göteborg och Kalmar. Station finns i Limmared. Trafiken på Kust till kust-banan körs av SJ.


Publicerad den 14 januari 2016, senast ändrad den 7 september 2023