Ekonomi – Soc på nätet

Hitta din fråga eller andra frågor som kan vara av intresse

Använd Sök (ctrl F) för att hitta det du är intresserad av. Klicka på knappen ctrl och F så kommer ett sökfält fram längst upp på sidan, där kan du sedan skriva in det ord som du letar efter i innehållet.

Frågor och svar

Pengarna räcker inte, inkom september 2023

SMEKNAMN: funderar

FRÅGA:

” Hej jag lever på 7331 kr i månaden. Fogden drar 4331 kr ibörjade i augusti månaden. Hyra 4000 kr
El 500 försäkringar 1500 kr är diabetes 2 många sjukdomar mycket mediciner. Bor i Tranemo kommun har färdtjänst som jag inta kan nyttja pga dålig ekonomi har inte råd med mat ens inte än närtrafik kan jag ta, pengarna mina är slut lånar pengar till räkningar varje månad vill faktiskt betala tillbaka. Ingen mat nu. ”

 

SVAR:

Hej Funderar.

Tack för din fråga.

Alla har möjlighet att få sin ekonomiska situation prövad i respektive kommun utifrån gällande lagstiftning kring skälig levnadsnivå och vilka utgifter som ingår i det begreppet. I vår kommun vänder man sig till Ekonomiskt bistånd och de handläggarna kan man få tag igenom att ringa kommunens växel 0325-67 60 00 och be att bli kopplad till en handläggare som är ledig.

Hoppas svaret var till hjälp för dig.

Mvh

Lilla Soc

Besvarade frågor från 2022

SMEKNAMN: funderaren

FRÅGA:

Hej. Jag kanske måste ha försörjningsstöd i x månader. Måste jag använda mitt sparkonto först? Vad gör jag för att inte göra det?

SVAR:

Hej funderaren,

När du ansöker om försörjningsstöd måste du i första hand använda dina egna tillgångar. Det finns således inget sätt att inte behöva använda ditt sparkonto.

Hälsningar Lilla soc på nätet


 

Besvarade frågor från 2021

Smeknamn: Ärlig

Rubrik på fråga: Får soc kräva att man ger fel uppgifter till försäkringskassan.

Jag är sjukskriven och får utöver sjukpenning en del försörjningsstöd. Min handäggare vill att jag ska ange en lägre inkomst inför ansökan av nytt bostadsbidrag än jag redan lämnat. Hon vill att jag ska beräkna årsinkomsten efter vad jag tjänar i november 2021 för hela året 2021, men för mig låter det ju helt fel. jag har alltså haft bostadsbidrag hela året och hade en mycket högre inkomst januari-maj 2021, vilket gör att jag blir återbetalningsskyldig om jag sänker min inkomst till försäkringskassan nu.

Hon vill även att jag anger en lägre årsinkomst för nästa år än jag tror att jag kommer att ha. Jag vet att jag kommer börja arbeta igen i början av året, därför vill jag skriva inkomsten baserat på detta till försäkringskassan, risken är annars att jag kommer tjäna så pass mycket när jag jobbar att jag inte har rätt till bostadsbidrag utslaget över hela året, och blir återbetalningsskyldig även där. Hon menar att jag ska skriva inkomsten jag hade haft beräknat på januaris sjukpenning för hela året och sedan ändra inkomst när den stiger. Men jag kan ju själv se att jag kommer få en skuld om jag gör så.

Hon tänker nu ge mig avslag baserat på att jag inte vill skriva fel uppgifter till försäkringskassan. Hon menar att jag då inte gjort vad jag kan för att vara självförsörjande, men att låna pengar eller ge fel uppgifter till myndigheter är väl inte ett krav för försörjningsstöd?

 

Svar:

Hej Ärlig.

Tack för din fråga!

Inkomstuppgifter till  Försäkringskassan kan lämnas flera gånger om året och inte bara vid ansökningstillfällen. Gällande inkomstuppgifter för år 2021 ska hänsyn tas till inkomster under hela året, räkna ihop dina inkomster från januari-november 2021 och uppskatta inkomst för december 2021.

Gällande inkomstuppgifter för år 2022 så har din handläggare rätt. Man utgår från nuvarande inkomster och så fort du börjar arbeta så meddelar du ändring av inkomstuppgifter till försäkringskassan och på det sättet undviker du att bli återbetalningsskyldig.

Vänlig

Lilla Soc på nätet

—————————————————————————————————————-

Smeknamn: Bottenskrapet

Din fråga: 

Varför dras Tsu sjukfond av bidraget för vissa men inte alla?

 

Svar:

Hej Bottenskrapet.

Tack för din fråga.

Fondmedel tas upp som inkomst i alla ansökningar om de inte är specifikt avsedda till något, tex. tandvård eller resa. Har man frågor i eget ärende får man kontakta sin handläggare.

 

Vänligen

Lilla soc på nätet.

______________________________________________________

FRÅGA

-Jag har fått återbetalning av ett lån till en kompis via Swish. Kommer detta ses som en inkomst?

Svar
Hej!

Klokt av dig att fråga i förväg så att du slipper besvärliga situationer.
Ja, det anses som inkomst. Alla insättningar på ditt konto, swish eller annat är att räknas som inkomst.

Vänligen Lilla soc på nätet

______________________________________________________

FRÅGA
Jag hade tänkt söka sommarjobb på Tranemo kommun i sommar (2021) men mina föräldrar lever på socialbidrag och jag undrar ifall lönen jag får från mitt sommarjobb kommer att påverka mina föräldrars bidrag? Eller om det kanske finns en gräns på hur mycket jag får tjäna innan bidraget påverkas?

Svar
Hej! Vad roligt att du tänkte sommarjobba!

Det finns en gräns på hur mycket du som ungdom kan tjäna utan att det påverkar försörjningsstödet/socialbidraget. För hemmavarande barn och skolungdomar under 21 år får man ha inkomster upp till ett prisbasbelopp utan att det påverkar förälderns ansökan om försörjningsstöd. Prisbasbeloppet år 2021 är 47 300 kr. Om du skulle tjäna mer än så på ett kalenderår så görs en individuell prövning om dessa inkomster ska räknas med. Det är en god idé att dina föräldrar pratar med handläggaren för svar om vad som specifikt gäller för er.

Hoppas det löser sig.
Vänligen Lilla soc på nätet

______________________________________________________

 

Inkomna frågor maj, 2024

SMEKNAMN: Trött klient
RUBRIK PÅ DIN FRÅGA: Avslag
DIN FRÅGA: Kan soc verkligen ha rätt att avslå min ansökan om hyra,
Med motivering att jag ska undersöka möjligheten till avbetalning för att det inte föreligger vräknings besked i dagens datum!?
VAD är det för GRUND?
Låter helt barockt!
Tacksam för snabb återkoppling
Vänligen
”Trött klient”

Hej
Tack för din fråga.
Socialtjänsten kan avslå ansökan om kostnad till hyra med den motivering som du uppger i din frågeställning, om det handlar om en hyresskuld.
Om ansökan inte avser en hyresskuld krävs utförligare information för att kunna ge ett mer tydligt och korrekt svar.
Bästa för dig att göra er att ta en kontakt med socialtjänsten i din kommun och be att få komma i kontakt med handläggare inom ekonomiskt bistånd för att få mer information om vad som är gällande i just ditt ärende.
Med vänlig hälsning
Soc på nätet


Publicerad den 15 november 2021, senast ändrad den 20 juni 2024