Valborgsmässoafton

Valborgsmässoafton, den 30 april, är en traditionell svensk högtid som firas till minne av helgonet Sankt Valborg. Ursprungligen firades Valborg för att välkomna våren och skydda mot onda andar och eldar tändes för att skrämma bort mörkret och vintermörkret.

EldstadEldstad

Idag är Valborgsmässoafton en festlig och folklig högtid där människor samlas för att tända majbrasor, sjunga vårsånger och njuta av gemenskapen. Det är en tid för att välkomna våren, umgås med vänner och familj, och fira övergången från vinter till vår med glädje och hopp om ljusare tider framöver.

I Tranemo kommun är det byalagen eller någon annan förening som arrangerar valborgsfirande, varje litet samhälle firar på sitt sätt. Ta kontakt med någon i byalaget eller samhällsföreningen där du bor så får du veta mer.

Föreningsregister

 


Publicerad den 29 april 2024, senast ändrad den 29 april 2024