Landshövdingen uppmanar alla att ta sitt ansvar för att bromsa smittspridningen

Vart är vi på väg? Nej, det är inte På spåret-frågan jag ställer. Snarare en bekymrad reflektion över utvecklingen när det gäller smittspridningen både i länet och i landet.

Anders Danielsson sitter vid skrivbordet

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Västra Götaland fortsätter att öka, liksom antalet patienter på sjukhus och i intensivvård. Detta i ett läge när vi haft skärpta allmänna råd i länet i drygt fyra veckor. Råd som alla behöver följa om vi ska få stopp på den snabba smittspridningen. Visserligen minskar ökningstakten och man ser en viss avplaning, men i några åldersgrupper ökar fallen fortfarande.

Så hur ska vi få alla att förstå? Hur ska vi få alla att avstå? Det finns inga kortsiktiga belöningar i att avstå från shoppingrundan, festen eller träningen med laget. Bara en difus och icke tidsbestämd coronafri framtid.

Ändå är det den där coronafria framtiden som vi måste orka fortsätta att fokusera på.

Det och att hitta de små belöningarna i vardagen: en god måltid, ett trevligt telefonsamtal, en spännande tv-film. Tända ljus i advent.

Vi myndigheter har en särskild utmaning i att hjälpa våra medarbetare att fortsätta orka hålla i rutiner i sitt dagliga arbete, oavsett om det är  hygienrutiner eller att ta mikropauser i hemarbetet.

För en coronafri framtid måste vi fortsätta att hålla i och hålla ut, hålla händerna rena och hålla igång!

Anders Danielsson

Landshövding


Publicerad den 4 december 2020, senast ändrad den 4 december 2020 av