Familjecentral öppnar i Tranemo 2021

I mitten av 2021 kommer en familjecentral att öppna i Tranemo. Grunden i verksamheten kommer att vara en öppen förskola toppat med representanter från barnhälsovård, barnmorskemottagning och socialtjänst.

Barn som sitter på golvet och leker med klossar

– Det är väldigt positivt. Vi har jobbat länge med att få till en familjecentral i Tranemo, säger Thomas Åhman, skolchef.

Det är i lokalerna intill Närhälsan som familjecentralen kommer att finnas.

En av de stora fördelarna med en familjecentral är att den står för en trygg och förutbestämd grundstruktur samtidigt som den erbjuder en stor flexibilitet för personalen och deltagarna att själva utforma tid och innehåll utifrån de aktuella behoven.

I grundstrukturen är det tänkt att en gemensam samling, sångstund eller sagostund, ingår. Även någon form av matsituation kommer att ingå i verksamheten. Beroende på under vilken tid verksamheten är förlagd kan det handla om frukostbuffé, förmiddagsfika eller sopplunch.

Från start kommer familjecentralen att vara öppen tre halvdagar i veckan. Under 2022 kommer öppettiderna på familjecentralen succesivt att utökas till tre heldagar i veckan för att under 2023 vara öppen under veckans alla fem vardagar.

Beroende på hur pandemin utvecklar sig är en tanke att hitta alternativa lösningar som möjliggör en öppning i mitten av 2021, det kan handla om att ha verksamhet utomhus istället för inne.

På lång sikt är tanken att det även ska finnas en mobil verksamhet i kommunens övriga orter.


Publicerad den 5 december 2020, senast ändrad den 9 december 2020 av