Gudarpsgården firar 40 år – Yvonne har varit med under alla år

1980 folkomröstade Sverige om kärnkraften, filmen Sällskapsresan hade premiär och låten One more Reggae for the road tog hand om förstaplatsen på Sverigetopplistan under flera veckor. Det var också året då Gudarpsgården invigdes i Tranemo. Tisdag 15 september är det dags för högtidligt 40-årsfirande av vård- och omsorgsboendet.

Kvinna håller ett foto framför sig.Yvonne Abrahamsson med ett foto på sig själv och hennes arbetskamrater 1980. "Vi hade något som kallades högtidsdräkt, den skulle vi ha på invigningen av Gudarpsgården och under jul- och påskfirande." säger Yvonne. Yvonne står längst upp till vänster på fotot.

Det har hänt mycket sedan tegelbyggnaden intill Mossebogatan i centrala Tranemo stod klar. En som har varit med under alla år är Yvonne Abrahamsson, undersköterska.

När hon tittar i fotoalbumet med bilder från öppningsåret blir en del minnesbilder extra tydliga.

– Då fanns det 70 lägenheter och vi hade en enda matsal. De boende lagade frukost och kvällsmat delvis på egen hand i sina lägenheter. Vi var bara 18 personer som jobbade dagtid här, säger Yvonne Abrahamsson.

Yvonne var 21 år när hon fick tillsvidaretjänst på nybyggda Gudarpsgården. Dessförinnan hade hon arbetat på Västergården och Solgård.

– Jag var yngst i personalen när vi öppnade Gudarpsgården, nu är jag äldst, säger hon och skrattar.

Det är inte bara Yvonne som har blivit äldre. En skillnad nu jämfört med för 40 år sedan är åldern på de som bor på Gudarpsgården

– Det var några som bara var 65 år när de flyttade in i lägenheter här när vi öppnade. Idag är flera av de boende över 95 år, säger Yvonne.

Idag är det 49 personer som arbetar dagtid på Gudarpsgården. Det är inte bara antalet anställda som har blivit fler jämfört med 1980. Det finns betydligt bättre hjälpmedel. Lyftskenor i taket är till stor hjälp när de boende ska förflyttats från säng till rullstol. Lägenheterna har anpassats för fungera för de som använder rullatorer eller rullstol. När Gudarp var nybyggt fanns det flera innerväggar i varje lägenhet och trösklar. Nu går det smidigt att förflytta sig även för den som har en rullator.

De 60 boende och medarbetaren på Gudarpsgåden kommer att fira boendets 40 år på tisdag med trerättersmiddag, musikunderhållning och tal av verksamhetschefen Catarihna Petersson.

– Fotoalbumen med de gamla bilderna har vi haft framme under drygt en vecka och alla har kunnat bläddra och kika för att se om det kanske finns någon person på bilderna som de känner igen, säger Yvonne.

Sedan 15 år tillbaka arbetar Yvonne på det som kallas allaktiveringen på Gudarp. Det innebär att hon bland annat läser högt ur tidningar, håller i bingospel, anordnar tipspromenader, har enklare gymnastikpass och ger taktilmassage.

– Det jag gillar mest med mitt jobb är att jag har tid att sitta och prata och lyssna på de äldre. Jag är närvarande. Jag märker att det uppskattas, säger Yvonne.

 

välkomstskylt

Kvinna vid ett bord med ljusstakar på.

Gamla bilder på en whitboard

Fakta Gudarpsgården

Bygget kostade: 25 miljoner kronor.

Bygget pågick från och med: 1978-1980.

Antal boende idag: 60 personer.


Publicerad den 14 september 2020, senast ändrad den 15 september 2020 av