Polisen varnar för ökning av bedrägeribrott mot äldre i kommunen

Just nu märker polisen av en ökning av bedrägeribrott mot äldre personer i kommunen. Bedragarna ringer upp äldre personer och försöker att komma över bland annat bankuppgifter.

Äldre man med mobiltelefon

Polisen har tagit kontakt med enheten Trygg och säker kommun och bett oss att uppmärksamma ökningen av bankbedrägeribrotten.

Polisen förtydligar att en bank aldrig ringer upp en kund och ber kunderna att lämna ut sina bankuppgifter via telefon.

Följ dessa tips från polisen för att skydda dina uppgifter:

  • Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Skicka inga pengar i förskott utan att du sett det du har beställt.
  • Skänk aldrig pengar till organisationer utan att kontrollera vilka de är.

Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.


Publicerad den 21 juli 2020, senast ändrad den 21 juli 2020 av