Regionens kulturchef imponerad av Centralen

– Så här borde fler kommuner arbeta. Med tätt samarbete mellan föreningsliv, näringsliv och kommunen, säger Katti Hoflin, regionens kulturchef.

En samling människor i CentralenJohan Kettil, vd Tranemo Prefab, Fredrike Holzhausen Henriksson, bibliotekschef, Katti Hoflin, Västra Götalandsregionens kulturchef, Juan Ochoa, kulturchef, Lena Björn, föreningen Centralen, och Johanna Gustafsson, kulturstrateg.

Mot det spröjsade fönstren piskade regnet. Radion spelade popmusik på hög volym. Intill en stege stod en målare och strök grundfärg på den grå betongväggen. Tranemos bibliotekschef Fredrike Holzhausen Henriksson berättade att det nya biblioteket kommer att vara omkring 800 kvadratmeter stort. Det ska finnas två scener i biblioteket och i det gemensamma utrymmet som kallas Torget kommer ytterligare en portabel scen att finnas tillgänglig. Fredrike Holzhausen Henriksson lade ut orden om öppettiderna.

– Vi har sökt bidrag för att ha så kallat mer-öppet. Då kan till exempel barnfamiljer som vaknar tidigt på söndagarna ta sig till biblioteket när de vill hitta på något, säger hon.

Regionens kulturchef Katti Hoflin fyllde i genom att berätta om hennes positiva erfarenheter om mer-öppet i Stockholm.

– När människor känner ett ansvar och förtroende är det också rädda om lokalen, säger hon.

Rundturen i Centralen fortsatte och kulturstrategen Johanna Gustafsson visade var en utomhuslekplats för de yngre besökarna ska placeras.

Några steg bakom gick Johan Kettil, vd på Tranemo Prefab, han förklarade att utmaningen från näringslivets sida har varit att hålla sig till de budgeterade ramarna.

– Att bygga dyrt är inte svårt men att bygga ett hotell, restaurang och biblioteket till en snävare summa kräver kreativitet och samarbete. Jag tycker att vi har lyckats bra, säger han.

Precis före besöket på Centralen var Katti Hoflin på Glasets hus i Limmared. Där fick hon höra historien om hur det huset också har skapats genom nära samarbete mellan föreningslivet och kommunen.

– Det här är mitt livs första besök i Tranemo och jag har fått en mycket bra bild av kommunen. Den genomarbetade kulturstrategin är en juvel. Jag gillar hur kulturen verkar vara med från början när politikerna drar upp riktlinjer. Det är häftigt!, säger hon.

Katti Holflins besök i Tranemo var en del av en turné runt om i regionen och hon räknar med att gästa två kommuner i veckan fram till att hon har besökt alla 49 stycken.

– Sättet att arbeta med Centralen är det som har gjort starkast intryck på mig. Den metoden borde skalas upp och användas av fler kommuner i regionen. Jag får se till att sprida ordet, säger hon och tar av bygghjälmen från huvudet.

Förutom besök på Glasets hus och Centralen träffade Katti Hoflin kommunledningen och fick en guidad visning av Uddebo under sin halvdag i Tranemo kommun.

Tre människor står i Centralenbyggnaden.

Juan Ochoa och Katti Hofflin.

Byggjobbare i Centralen.

Centralen ska stå klart för invigning under sommaren.


Publicerad den 14 januari 2020, senast ändrad den 14 januari 2020 av