Grimsåskolan i retorikmatchen

I torsdags, den 11 oktober, sändes slutaudition del 1 av retorikmatchen på kunskapskanalen där elever från Grimsåsskolan var med och tävlade.

Mikrofon

Retorikmatchen är en tävling från UR där tio utvalda lag från skolor runt om i Sverige tävlar om att bli bäst i årskurs 6 på att tala och lyssna. En kamp i retorik där UR:s retorikpris guldmikrofonen står på spel tillsammans med 10 000 kronor till klasskassan. Talen handlar om något de vill förändra i sin närmiljö.

Eleverna från Grimsåsskolan höll ett tal om att de vill ha ett tågstopp i Grimsås, talet är tänkt att hållas för Trafikverket under ett möte om kust till kust-banans framtida utformning. Eleverna pratar om varför en tågstation i Grimsås ska finnas där några av argumenten är besparingar på miljön, naturresurser och ekonomi. De väger också in att det går snabbare att åka tåg och att det öppnar upp möjligheter för att jobba eller gå i skolan i Göteborg eller Borås, och samtidigt bo i Grimsås.

Hela avsnittet hittar du på UR Play via denna länk. 13.25 in i klippet är det eleverna från Grimsåsskolans tur. Efter slutaudition var det två lag som var tvungna att lämna tävlingen, där Grimsåsskolan var ett av lagen.

Retorikmatchen är ett avslutat kapitel men budskapet kvarstår:

”Järnvägen går genom Grimsås men inga tåg stannar – Nu är det dags att ändra på det”.


Publicerad den 16 oktober 2018, senast ändrad den 16 oktober 2018 av