Vi uppmärksammar krisberedskapsveckan 2018

Mellan den 28 maj – 1 juni uppmärksammar Tranemo kommun den nationella krisberedskapsveckan. Krisberedskapsveckan är en årlig kampanj som ska öka kunskapen om hur människor påverkas av och kan förbereda sig för samhällskriser och höjd beredskap.

Informationsbroschyr - Om krisen eller kriget kommer

2018 sammanfaller veckan med utskick av broschyren ”om krisen eller kriget kommer”. Broschyren är framtagen av myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, på uppdrag av regeringen. Broschyren ska hjälpa oss att bli bättre förberedda på allt från allvarliga olyckor, extremt väder och it-attacker till militära konflikter.

Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner?

En kris kan göra att samhället inte fungerar som vi är vana vid. Ett förändrat klimat kan göra att översvämningar och skogsbränder blir vanligare. Händelser i omvärlden kan ge brist på vissa livsmedel. Störningar i viktiga it-system kan påverka elförsörjningen. Efter bara en kort tid kan vardagen bli besvärlig:

  • Värmen försvinner.
  • Det blir svårt att laga och förvara mat.
  • Mat och andra varor kan ta slut i affärerna.
  • Det kommer inget vatten i kranen eller toaletten.
  • Det går inte att tanka.
  • Betalkort och bankomater fungerar inte.
  • Mobilnät och internet fungerar inte.
  • Kollektivtrafik och andra transporter står stilla.
  • Det blir svårt att få tag i läkemedel och medicinsk utrustning.

Tänk igenom hur du och personer i din närhet kan klara en situation när samhällets normala service och tjänster inte fungerar som vanligt.

Tips för din hemberedskap

Tips för hemberedskap

På torsdag den 31 maj klockan 18.00 finns säkerhetssamordnare och kommunikatörer från Tranemo kommun på plats i biblioteket i Tranemo för att berätta om vårt kris- och säkerhetsarbete. Då finns också möjlighet att ställa frågor om den utskickade broschyren. På plats finns också Räddningstjänsten och visar upp sin nya brandbil.

Välkommen!

 

 


Publicerad den 30 maj 2018, senast ändrad den 30 maj 2018 av