Matens kvalité

Vi vill vara en naturlig del av det folkhälsoarbete som bedrivs i kommunen. En god måltid är även hälsosam och tillgodoser energi och näringsbehovet. Maten ska vara varierad, hålla en hög kvalité med hänsyn för sensorik, näring, hygien, ekonomi och ekologi.

Sensorik

Vårt mål är att maten både ska se god ut, dofta och smaka gott.

Näring

Vi har minimerat mängden halvfabrikat, ökat måltider med fisk och kyckling, minskat korv och charkprodukter, ökat och varierar grönsakerna både i huvudkomponenten men även i våra fina salladsbord. Vi erbjuder fiberrikt bröd och spannmål samt en bra fettkvalité där vi mer och mer använder oss av rapsolja tillsammans med smör. Detta ger både fin och god stekyta samt nyttiga enkel och fleromättade fettsyror.

Ekologi

Vi serverar uteslutande miljömärkt fisk. Vårt färska kött är ursprungsmärkt svenskt och vi köper ekologiska livsmedel motsvarande 32% av inköpsvärdet. Vår filosofi är att tillaga maten så nära gästen som möjligt och därmed ha fler tillagninskök. Under 2017 kommer 15 av våra 22 kök vara tillagningskök. Detta ger förutom mindre matsvinn, minskade transporter även bättre ekonomi och en bättre samverkan mellan kocken och verksamheten. Vi serverar mindre mängd rött kött och mejeriprodukter som båda har ett högt klimatuttryck. Under hösten 2017 är målet att alla skolrestauranger ska erbjuda två dagens lunch och då mer vegetariskt, fisk och vad köket har för råvarutillgång. Detta kommer ytterligare bidra till ett hållbart samhälle.

Hygien

Våra medarbetare får regelbundet utbildning i livsmedelshygien och våra kök kontrolleras årligen av livsmedelsinspektörer. Vi skickar även in regelbundet våra måltider som packas i skyddad atmosfär till livsmedelslaboratiorium för provtagning.

Ekonomi

Kostverksamheten har en avsatt budget att förhålla sig till. Endast råvarukostnaden för en portion skolmat motsvarar 10 kr. Material, utrustning och personalkostnader är inte inkluderat.

Kvalitetsperspektiv

Här hittar du utförligare kvalitetsperspektiv för våra måltider.

 

 

 


Publicerad den 3 maj 2016, senast ändrad den 5 oktober 2023