Nya bron i Uddebo är nominerad till TRÄSKYDDSPRISET 2024!

Träbro i Uddebo med blå himmel och träd i bakgrunden. Inga människor på bron.Träbron i Uddebo

Presentation av nominerade till Träskyddspriset 2024 har påbörjats och Uddebobron är det andra projektet som presenteras.

Nominering:

”I Uddebo har en träbro kommit på plats. En tidigare bro på den aktuella platsen rasade 2020, och den nya bron markerar en betydande förbättring och återställning av infrastrukturen.

Den nya bron, utvecklad med fokus på rationell tillverkning och beständighet, representerar nästa innovationssteg inom broteknik och hållbar infrastruktur.

Bron är framtagen för att tåla tuffa klimatförhållanden och hög belastning, vilket gör den till en pålitlig lösning för framtida infrastrukturbehov. Den nya bron är utformad för att maximera effektiviteten i tillverkningsprocessen samtidigt som den erbjuder lång livslängd.

Bron i Uddebo är inte bara en viktig tillgång för lokalsamhället, utan även ett lysande exempel på hur ingenjörskonst, materialval och utformning kan utvecklas hand i hand för att skapa något unikt och vackert. Bron består av två parallella träbågar med dragband i stål, samt ett fackverk med vertikaler i trä och diagonalstag i stål.

Den nyutvecklade brokonstruktionen kombinerar avancerade material och byggtekniker för att säkerställa att varje del av bron är optimerad för lång livslängd genom materialval och utbytbarhet. Stål och trä samverkar för att skapa en konstruktion som inte bara är stark och robust, utan också visuellt iögonfallande och ett tydligt nytt inslag i omgivningen. Materialvalen bidrar till att minimera underhållsbehovet och förlänger brons livslängd, vilket är både kostnadseffektivt och miljövänligt. Träbron i Uddebo är därför en värdig kandidat för Träskyddspriset 2024.”

Mer info om bron och nomineringen hittar du här.


Publicerad den 7 oktober 2024, senast ändrad den 7 oktober 2024