Meny à la 1974 på skolor och förskolor

Kommunen fyller 50 år, detta uppmärksammas i skolor och förskolor under vecka 45. Då erbjuds en meny, så som den kunde se ut 1974. Under veckan serveras maträtter från 70-talet, även sallader och tillbehör kommer at visa utbudet från den tiden.

Matsedel à la 70-tal

Meny vecka 45

Måndag: Kokt köttkorv, senapssås, kokta morötter och kokt potatis
Tisdag: Köttbullar, brunsås, kokta ärter och morötter, kokt potatis och lingonsylt
Onsdag: Potatisbullar, blodpudding, lingonsylt och morotsbit
Torsdag: Stekt strömming med skirat smör, kokta ärtor, potatismos och lingonsylt
Fredag: Ärtsoppa med fläsk, mjuk smörgås med ost

Menyn skiljer sig en del från hur den ser ut idag, de vegetariska alternativen har i dagens menyer fått större utrymme och salladerna som erbjuds till maten har utvecklats och är mer varierad. Knäckebröden har blivit fler, för 50 år sedan var det endast Wasa Husman som serverades. Vi kommer självklart servera anpassad kost till berörda.

– Förhoppningsvis reflekterar barnen och ungdomarna över den utveckling som har skett av vår skolmat, säger Åsa Blixt, enhetschef, som tillsammans med Carina Lindgren, arbetsledare, är initiativtagare till aktiviteten om att servera 70-talsmat.

– Arbetsmiljömässigt har det skett en hel del sedan 70-talet, utrustning i kök har förbättrats och varor och produkter har utvecklats. Idag har vi en annan syn på miljön och vi har klimatmål att anpassa verksamheten till, säger Åsa Blixt, enhetschef.

I arbetet med menyplanering och råvaruval beräknas måltidens klimatpåverkan och ska vara maximalt 0,8 kg CO2e/måltid i snitt under minst en månad. I Tranemo ligger vi på 0,42 kg, CO2e/måltid, vilket vi ska vara stolta över.

 


Publicerad den 28 oktober 2024, senast ändrad den 28 oktober 2024