Tranemoförslag

Du som är folkbokförd i Tranemo kommun har rätt att lämna in förslag till kommunen, så kallat Tranemoförslag. Ett Tranemoförslag kan gälla allt som handlar om kommunens verksamhet och som kommunen är ansvarig för.

Förslaget publiceras på kommunens hemsida i 60 dagar, där kommuninvånare kan rösta på förslaget.
När en kommuninvånare ska rösta krävs underskrift med BankID alternativt lämna sin röst skriftligt till kommunens reception (legitimering krävs vid röstning). Du kan endast rösta en gång per förslag.
Förslaget kräver ett minimum på 30 stycken röster för att behandlas politiskt.
Från det att ett röstningsförfarande genomförts och kommunfullmäktige remitterat förslaget för beredning ska politiskt beslut fattas inom 10 månader.

Vem kan lämna ett Tranemoförslag?

  • Alla som är folkbokförda och/eller äger en fastighet i kommunen har rätt att lämna in förslag.
  • Det finns ingen åldersgräns, barn och ungdomar har samma möjlighet som äldre.
  • Föreningar och företag får inte lämna Tranemoförslag.

Vilka krav ställs på ett Tranemoförslag?

  • Ska lämnas skriftligt eller via kommunens e-formulär nedan.
  • Namn, adress och telefonnummer till förslagsställaren ska framgå. Du kan inte vara anonym.
  • Innehålla ett konkret förslag som kommunfullmäktige kan ta ställning till.

Hur röstar jag på ett Tranemoförslag?

  • Nedan kan du läsa om aktuella förslag.
    Här kan du rösta på ett förslag
  • Identifering sker med BankID eller lämna en skriftlig röst till kommunens reception (identifiering krävs).

Fråga, synpunkt eller ett Tranemoförslag?

  • En synpunkt är ett enklare förslag/åsikt/tanke än ett Tranemoförslag och kan ofta hanteras direkt av den ansvariga verksamheten istället för att få ett politiskt beslut. Ett Tranemoförslag ska vara ett konkret förslag på något som du vill påverka för att förbättra och utveckla Tranemo kommun.
    Mer information om synpunkter.
  • En fråga är något som kan besvaras snarast av verksamheten och inte ett förslag som ska behandlas i den politiska processen med längre handläggningstider. En fråga kan skickas direkt till kommunen.

Här kan du lämna ett Tranemoförslag.

Nedan kan ni läsa förslag, läsa om framröstade förslag samt arkiverade förslag.

Aktuella förslag

Tranemoförslag om att införa förmån för anställda i Tranemo kommun (4/30)

Införa en förmån för anställda inom kommunen genom att tillåta medarbetare att gå på läkarbesök under arbetstid, få återbetalt patientavgifter samt köp av förskrivna läkemedel upp till högkostnadsskyddet vid uppvisande av kvitto. Detta för att möjliggöra att kunna gå till läkaren vid behov och inte behöva skjuta upp besök som kan förvärra någons hälsa och att alla ska ha råd att hämta ut förskrivna läkemedel

Lämna din röst senast 2025-02-03

 

Här kan du rösta på ditt förslag.

Tranemoförslag om att förbättra skolmaten (3/30)

Förbättra skolmaten, till något som barnen vill vill äta.

Lämna din röst senast 2025-01-23

Här kan du rösta på ditt förslag.

 

Tranemoförslag Bygg ut Tranängskolans matsal (121/30)

Forskning visar ett den fysiska miljön påverkar barnens lärande och också centrala delar för att lära. En sämre fysisk miljö påverkar också hälsan och kan orsaka bland annat stress, ett försämrat matintag, trötthet, huvudvärk samt påverkar även sociala delar som trivsel, trygghet och empatisk förmåga.
Matsalen på Tranäng är allt annat än en positiv fysisk miljö. Barnen har ca 20 minuter på sig att stå i kö för att ta sin mat, gå till sin plats, hämta dryck osv samt äta upp och duka av för att ge plats åt nästa omgång elever. För att få någon som helst form av matro har barnen på lågstadiet själva kommit fram till att de ska ha 10 tysta minuter varje dag i matsalen. Fint av barnen och produktivt att vara så pass lösningsorienterade. Frågan är om det ska behövas att barnen ska få lösa sin egen matro eller om det är dags att matsalen byggs ut för att säkerställa en bra, trygg och trivsam miljö där man tillåts äta sin mat i lugn och ro. Vilket i sin tur kommer leda till att fler barn får en bättre tillvaro på skolan och kan ta till sig studierna på ett bättre sätt. Det är hög tid att ta barnens arbetsmiljö på allvar och ge barnen rätt till en trevlig lunch utan stress, buller och ångest. Det är hög tid att låta alla barn få lämna matsalen nöjda, glada och mätta. Flera barn vittnar om hur de lämnat matsalen trots att de velat ta en portion till, för att deras tid är slut. Flera barn vittnar om stress och otrygghet över att inte lämnat sin plats i tid innan de äldre barnen kommer.
Vilken vuxen hade accepterat att äta lunch under sådana former varje arbetsdag? Det är inte rimligt att våra barn ska behöva acceptera det. Bygg ut matsalen, för våra barns bästa!

Lämna din röst senast 2025-01-16

Här kan du rösta på ditt förslag.

Tranemoförslag om att införa drogtest inom kommunal verksamhet (31/30)

Då samhället ser ut som det gör och droger blir allt vanligare både hos vuxna och ungdomar, borde kommunen bidra till ett drogfritt samhälle genom att förhindra droganvändning på arbetsplatserna. Vård, omsorg och skola är speciellt utsatta arbetsplatser där det lättare kan gå obemärkt förbi då mer ensamarbete förekommer och det blir våra äldre som får mötet med den påverkade personalen först, likaså elever och lärare.
Tranemoförslag: Att arbetsgivaren tar drogtest vid anställning och kontinuerliga tester utan förvarning

Lämna din röst senast 2025-01-16

Här kan du rösta på ditt förslag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Framröstade förslag

Gång och cykelväg mellan Grimsås samhälle och Remmabo (103/30)

En gång och cykelväg mellan Grimsås samhälle och Remmabo skulle verkar som en säkerhet mot landsvägstrafiken för de som dagligen går/cyklar den populära Fiås-rundan på dryga 4km. Att kunna komma ut på en daglig motionsrunda främjar för den viktiga folkhälsan och förhindrar de hälsoproblem som kommer med stillasittande arbeten och fritid.

 

Här kan du rösta på ditt förslag.

Tranemoförslag om klippning av gräset i parken bakom Fotbollsgatan samt övriga parker i villaområden runt om i Tranemo (40/30)

Tranemoförslag angående klippning av gräset i parker och grönområden som ligger i närheten av villaområden. Under de senaste åren har det uppmärksammats att gräset i vissa parker inte klipps regelbundet, vilket skapar en olämplig och ibland farlig miljö för de barn och vuxna som vistas i dessa områden. Jag anser att det är viktigt att gräsytorna hålls på en säker nivå av flera skäl:
1. Barnsäkerhet: Barn som leker och rör sig i dessa parker kan lätt försvinna ur synhåll på grund av det höga gräset. Detta skapar en potentiell fara, särskilt när det gäller mindre barn. Högt gräs kan också dölja stenar, skräp och andra hinder som kan leda till fall och skador.
2. Risk för fästingar: Högt gräs ökar risken för fästingangrepp, vilket kan leda till spridning av sjukdomar som borrelia och TBE. I områden nära bostäder bör denna risk minimeras för att säkerställa invånarnas hälsa och trygghet.
3. Brandrisk: Under torra perioder kan högt gräs öka risken för gräsbränder, vilket kan vara farligt i närheten av bostadsområden. Att hålla gräset kort minskar risken för att bränder uppstår eller sprids.
4. Estetisk påverkan och trivsel: Parker och grönområden som hålls i gott skick bidrar till en trevligare och mer inbjudande miljö för alla. Högt gräs kan ge ett intryck av förfall och minskar områdets attraktionskraft.

Förslag: att kommunen överväger att införa en tydlig plan för regelbunden gräsklippning i parker och grönområden nära bostadsområden för att säkerställa en trygg och trivsam miljö för alla boende.

 

Tranemoförslag om förkortad arbetstid med bibehållen lön (36/30)

Tranemo kommun bör införa förkortad arbetstid med bibehållen lön för sina anställda. Detta för att förmågan till återhämtning blir bättre vilket skulle leda till minskade kostnader för personalomsättning, förtidspensioneringar och sjukskrivningar.
30 timmars arbetsvecka med bibehållen lön skulle innebära ett lyft för jämställdheten och arbetsmiljön.

Tranemoförslag om att det borde införas minst en friskvårdstimma i veckan för anställda i kommunen (33/30)

Det borde införas minst en friskvårdstimma i veckan för anställda i kommunen. Detta för att öka medarbetarnas välbefinnande, både fysiskt och psykiskt, samt göra Tranemo kommun till en attraktivare arbetsgivare.

Tranemoförslag om att klassa ett område som tyst område (32/30).

Området norr om Dalstorp,från sjön och hela vägen upp till gränsen för Ulricehamns tysta område blir klassat som ”tyst-område” inkluderar Ommaberget. Anledningar till detta:
– Skapa en möjlighet till turism- och friluftsverksamhet.
– Möjlighet för Tranemo kommun att marknadsföra ett unikt koncept och selling point, både för att locka boende till ett samhälle i kommunen OCH lockande turism.
-Främja entreprenörskap inom turism.
– Tyst turism spås bli en av framtidens största attraktioner för de skandinaviska länderna, och vikten i att freda dessa områden i tid.
– Chansen för kommunen att sticka ut och ett koncept att jobba med i sin ambition att bli fler invånare.

Tranemoförslag om trafiksituationen på Tranängskolan (32/30)

Trafiksituationen vid Tranängskolan är överlag under all kritik och en förändring behöver ske omgående. Såväl anställda, föräldrar och brukarråd vittnar om totalt kaos vid lämning runt kl. 8 och hämtning vid 13. Detta gäller både vid parkeringen och området mellan skola och kyrka, samt bak mot förskolorna. Frågan är inte om en olycka ska ske, utan när. En stor del i problemet är att fotgängare, cyklister, bilister och bussar samtidigt ska samsas på en allt för liten yta och med alldeles för få parkeringsplatser. Förslagsställaren vill att kommunen bygger om området så att alla elever kan ta sig till skolan på ett säkert sätt.

Tranemoförslag om att införa idrottsgala i Tranemo kommun (33/30)

Tranemo kommun har en fantastisk resurs i idrottsföreningarna, som med sina eldsjälar skapar socialt sammanhang och sprider god hälsa bland medborgarna. För att stötta och uppmärksamma idrottsrörelsen under en tid då fler och fler unga slutar med föreningsidrott bör Tranemo kommun upprätta en årlig idrottsgala som belyser idrottsinsatser, tränare och särskilda satsningar för folkhälsan.

På sista sammanträdet för kommunfullmäktige i december varje år delas priser ut till föreningsledare, unga föreningsledare samt till svenska mästare. Dessa priser, och andra priser skulle kommunen kunna dela ut under idrottsgalan. Förslag på andra priser som skulle kunna dela ut är årets lag, årets manliga respektive kvinnliga idrottare, årets förening, årets genombrott med många flera.

Under idrottsgalan skulle särskilda idrottsinsatser under det gångna året kunna uppmärksammas. På det här sättet skulle galan bli en gemensam hyllning till idrotten som inspirerar unga att fortsätta att engagera sig i idrottsföreningar – antingen som ledare eller utövare. Utöver att fira framstående prestationer skulle galan även kunna uppmärksamma insamlingar och satsningar till förmån för psykisk och fysisk hälsa.

Lokala idrottsgalor under kommunal ledning återfinns på flera platser i landet, där offentlig sektor samverkar med näringslivet och föreningslivet för att hylla och lyfta fram lokala idrottsrörelsen och utövare. Exempel på idrottsgalor återfinns exempelvis i Norrtälje, Skövde, Tyresö, Uppsala och Trollhättan och borde även finnas i Tranemo kommun.

Finns det då idrottshändelser att uppmärksamma? JA, naturligtvis! Och nu är det dags att uppmärksamma alla fantastiska idrottare i kommunen.

Jag anser att denna gala hade kunnat vara under kommunal ledning tillsammans med idrottsföreningarna och andra som vill vara med och sponsra en sådan gala. I vissa kommuner där en sådan idrottsgala redan sker, sponsrar både stora företag, lokala banker osv galan. Jag tror att det skulle finnas ett intresse för detta även i Tranemo kommun.

Utifrån ovanstående föreslår jag kommunfullmäktige att besluta:
– Att Tranemo kommun inför en årlig idrottsgala för att hylla och hedra idrottandet i Tranemo kommun.

Tranemoförslag om duschbås i sim- och idrottshallen i Tranemo (99/30 röster)

Alla duschar i sim- och idrottshallen ska ha duschbås. Väggar och en dörr där du kan stänga om dig. Enkla installationer som monteras kring befintliga duschar. Våra barn och ungdomar, ska kunna känna sig trygga vid dusch och ombyta som är en naturlig del av idrottsundervisningen. Idag vill/vågar många av våra skolbarn och ungdomar inte duscha utan väljer att göra det hemma. Duschdraperiet är inte tillräckligt då dessa blir äckliga och lätta att bara dra undan. Det finns många bra modeller som används ex. på campingar.
En investering i våra barn och ungdomars trygghet och integritet.

Tranemoförslag gällande bokningssystem av idrottshallarna i kommunen (35/30)

Det vore bra om det fungerade likt padelhallarna i Tranemo och Dalstorp. Där kan man gå in och se lediga tider, boka och spela när det passar en själv. Det är ju inte säkert att man vill binda upp sig en viss tid och dag för en hel säsong. När man bokar padelhallarna får man en kod i telefonen som funkar just för den tiden man bokat. Då slipper ni ha en massa ”taggar” till dörrarna ute hos en de som hyr hallarna, och det skulle garanterat bli fler som hyr tider, helt enkelt för att det är mer tillgängligt. Som det är nu så struntar man i det istället. Fler uthyrda tider = mer intäkter antar jag. Men den största vinsten måste ändå vara att fler kommer att motionera och röra på sig.
För de som inte vet eller använt detta, titta i appen ”Matchi! Väldigt enkelt och bra.

 

Arkiverade förslag

Tranemoförslag om häckningsplats för backsvalor på Tåstarps ängar (20/30)

Tranemoförslag om container för trädgårdsavfall i Länghem (8/30 röster)

Tranemoförslag om byte av matleverantör för daglig verksamhet och LSS Gnistan från Gudarpsgården till skolans kostverksamhet (3/30)

Tranemoförslag om att göra outnyttjade gräsytor till vildblomsterängar (3/30)

Tranemoförslag om hunddagis i Tranemo kommun (18/30)

Tranemoförslag om en digital tipspromenad (1/30)

Tranemoförslag om discgolfbana i Limmared (4/30)

 

 


Publicerad den 8 augusti 2023, senast ändrad den 23 december 2024

E-tjänster och blanketter

Kontakt