Ambjörnarp
Det är alla sjöarna, närmare bestämt 40 stycken, som utmärker Ambjörnarp. Ambjörnarp kallas därför även för de 40 sjöarnas samhälle.
Här bor man nästan garanterat med sjöutsikt och gillar man bad, fiske och vattensporter, då är det här man ska vara. Här finns en stor och aktiv vattenskidklubb som har stått värd för flera stora mästerskap och som också kan stoltsera med en lång rad SM-mästare.
På land kan du aktivera dig med att cykla dressin på Västra Centralbanans gamla spår till Sjötofta. Naturskönt, roligt och enkelt. Längs med spåret finns två fina rastplatser med möjlighet till grillning och bad. Turen börjar vid den gamla järnvägsstationen som idag rymmer Ambjörnarps byakrog. Här kan du njuta av en bit god mat, ta en fika eller varför inte gå en runda på minigolfbanan som ligger alldeles bredvid.
Kommunal service i Ambjörnarp
Björnens förskola och fritidshem
Dalstorp
Dalstorp ligger i en dalgång vid Dalstorpasjön. Många villor och flerfamiljshus har ett fantastiskt fint och sjönära läge. Med omsorg vårdas och utvecklas små smultronställen runt sjön som till exempel badplatsen, Einars udde och Råsbäckens rastplats. Här ska alla trivas.
Här finns också den karaktäristiska företagsandan som får saker att hända, växa och bli till något stort – som det framgångsrika badrumsföretaget Svedbergs. Det är en anda som smittar av sig och har gjort Dalstorp till ett livskraftigt samhälle.
Här finns också en vacker kyrka med en spännande arkitektur, ritad av Bent Jörgen Jörgensen. Kyrkan byggdes 1965 efter att den tidigare brunnit ned. Och den är väl värd ett besök.
Kommunal service i Dalstorp
Björkhagens förskola
Grankottens fritidshem
Dalstorpskolan F-6
Hjälmå äldreboende
Grimsås
Framgång föder framgång. När järnvägen mellan Borås och Alvesta invigdes 1902, då fanns här bara några enstaka hus och en affär. Men med järnvägen kom virkesutskeppning och sågverk startades. 1907 startades också torvupptagning på de stora mossmarkerna mot Brandsmo. Skrädderi, skomakeri, kaféer och affärer kom i takt med att samhället utvecklades. Och så har det fortsatt.
Det märks inte minst i form av det globalt framgångsrika kabeltillverkningsföretaget Nexans IKO Sweden, som också är en av kommunens största arbetsgivare. Här finns massor av aktiviteter och ett starkt idrotts – och föreningsliv med många aktiva. Inom fotbollen är Grimsås IF framgångsrikt och månar om att bevara närheten och låta egna spelare få blomma ut i klubben. Grimsås erbjuder en trygg miljö och god service med barnomsorg och skola och ett varierat utbud av affärer.
Kommunal service i Grimsås
Rönnhagens förskola
Villerkulla fritidshem
Grimsåsskolan F-6
Hulared
På sommaren är Grytteredssjön med sitt fina vatten och sköna sandstrand ett roligt utflyktsmål. På vintern, kom och åk pulka i backen mitt i byn. Och den klassiska cykelaffären, Eks i Hulared, den är öppen både sommar och vinter.
Limmared
Hemligheten bakom en av de största exportsuccéerna i svensk industrihistoria, absolut vodka, handlar inte bara om flaskans innehåll, utan också om själva flaskan och dess kreativa design. Och om Limmared. Det är nämligen här Absolutflaskan tillverkas. Så låt dig inte luras av den slumrande atmosfären i detta lilla bruks- och stationssamhälle. Här finns Sveriges äldsta glasbruk som fortfarande är i drift. Det grundades 1740, av överste Gustav Ruthensparre, och ägs idag av det irländska glasförpackningsföretaget Ardagh.
Ett stenkast från bruket ligger Glasets Hus där brukets historia och handblåsta glas från 1700-1900-talet kan beskådas i tidstypisk miljö. När ögat är mätt, ta en promenad till Limmareds Wärdshus för att avnjuta den smått världsberömda ”snitzeln”. Vill du hellre laga maten själv rekommenderar vi en tur till Limmareds Säteri där du kan köpa kött direkt från gården och plocka majs eller bär när det är säsong. I Limmared finns mycket att uppleva och göra; vacker natur, vandringsleder, en schysst skatehall och inomhusbanor för boule och curling.
Kommunal service i Limmared
Parkhagens förskola
Lingonboda fritidshem
Limmaredskolan F-6
Glimringe äldreboende Fristående förskola
Föräldrakooperativet Fyrklövern
Ljungsarp
Närhet till naturen. Ett lite lugnare tempo och mindre stress. Ett samhälle där gemensamma problem löses tillsammans och där man hjälps åt att för skapa en trivsam och säker miljö. Visst låter det skönt. I Ljungsarp kan du må bra och njuta av livet. Ta ett dopp i en av de många sjöarna eller vid våra två fina badplatser, där Lagmanshaga strand överraskar mitt i tallskogen med sin långa fantastiska sandstrand.
En annan viktig del av livet är arbete, och förutsättningarna är goda. I Ljungsarp finns en levande entreprenörsanda och flera starka industriföretag som erbjuder många arbetstillfällen. Här finns i dag flera moderna industrier som har sina rötter i bleckslageriverkstäder från slutet av 1800-talet. Produktionen på den tiden var hushållsartiklar för livsmedel, som hinkar, fotogenkannor, spritsar och annat för bakning. Idag finns ett fint museum där du kan beskåda ett 80-tal produkter av bleckplåt och en komplett bleckslageriverkstad.
Kommunal service i Ljungsarp
Ljungbackens förskola och fritidshem
Länghem
Framtidstron vibrerar i luften och märks runtom i Länghem. Rådde gård, Hushållningssällskapets försöks- och demonstrationsgård, är ett resurscentrum för landsbygdsutveckling som expanderar sin verksamhet. Den kommunala servicen är väl utbyggd, här finns byggklara tomter och prisvärda bostäder och med närheten till Borås och Göteborg blir livet på landsbygden bekvämt.
Kring Länghem finns också flera intressanta utflyktsmål. På Hofsnäs Herrgård kan du njuta av en fantastisk natur och kulinariska upplevelser. Eller varför inte besöka det mytomspunna Torpa Stenhus. Slottet, med anor från 1400-talet, är en av Sveriges bäst bevarade medeltida byggnader. Torpa stenhus är i sitt goda skick en märklig byggnad, men än märkligare och mer spännande är dess historia. Det var till exempel här som Gustav Wasa, år 1552, hämtade sin tredje hustru, den unga Katarina Stenbock.
Kommunal service i Länghem
Bikupans förskola
Trollebo fritidshem
Länghemskolan F-6
Länghems Trygghetsboende
Mossebo
Mossebo är en oas för trädgårds och kulturintresserade. Stig in i den vackra träkyrkan från 1700-talet och beundra de fantastiska takmålningarna och utsmyckningarna. Bredvid kyrkan ligger gården Mossebo Stom från samma århundrade. Gården omges av en sagolik trädgård där du kan njuta av grönskan och göra botaniska upptäckter, men också köpa växter och frön. En kopp kaffe och något gott till serveras i Stommens café.
Kärleken till vackra trädgårdar finns runtom i Mossebo och när magasinet Drömhem & Trädgård skulle utse den vackraste trädgården 2008, ja då fann de den i Mossebo. Trädgårdar är dock inte allt, här finns också en härlig vandringsled runt Marjebosjön. Ta en paus på vägen och njut av ett uppfriskande dopp i det fina vattnet. Fiskelyckan provar du bäst i Malensjöarna.
Fristående förskola
Föräldrakooperativet Skogsduvans förskola
Månstad
Månstad – en naturskön ort med öppna landskap och många enekullar. Det märks att Månstad är en utpräglad jordbruksbygd med aktiva företagare inom skogs- och lantbruk. För den naturintresserade är detta också ett litet paradis med bland annat ett antal ovanliga växter och ett vackert beläget naturrum. De två sjöarna kring Månstad bjuder på härliga bad och möjligheten att prova fiskelyckan.
Vill du söka dig tillbaka i historien finns flera fornlämningar att beskåda. Gillar du att cykla är Månstad en perfekt utgångspunkt för cykelrundor av olika längd och karaktär. Den asfalterade banvallen, som sträcker sig från Falköping till Ambjörnarp och Uddebo går genom Månstad och är en fröjd att cykla på. Lättrampat, garanterat bilfritt och långt från stress och brus.
Fristående förskola
Prästkragens förskola
Nittorp
Om viljan kan förflytta berg, kan den också bygga en ishall. Så blev det i Nittorp. Med gemensamma krafter lyckades de viljestarka och drivna invånarna förverkliga en dröm. Kanske är det därför atmosfären i Nittorp utstrålar en sådan härlig öppenhet och vi-känsla. Här känner du dig välkommen och betydelsefull. I ishallen spelas det hockey och idrottshallen, Lillsjön, är en populär arena för artister och andra evenemang.
Nittorp är vackert beläget vid Nygårdssjön som bjuder på sköna bad och fint fiske. Vill du uppleva den svenska naturen när den är som bäst rekommenderas en paddlingstur längs Jälmån eller en vandring på Jälmåleden. En annan rolig utflykt är till den lilla byn Gölingstorp strax utanför Nittorp. Här har det i flera hundra år hållits marknader. Till en början såldes endast kreatur och varor av egen tillverkning, men på 1860-talet infördes nya lagar om näringsfrihet och 1862 hölls den första frimarknaden i Gölingstorp, det vill säga man fick nu saluföra allt mellan himmel och jord. Två gånger om året, vår och höst, är det marknad i Gölingstorp. Ta gärna också en närmare titt på de gamla marknadsbodarna från 1800-talet som används än idag.
Kommunal service i Nittorp
Åsalyckans förskola och fritidshem
Sjötofta
Vackert. Otroligt vackert. Ja, kanske Tranemo kommuns vackraste samhälle där du kan bo strandnära och med utsikt över sjön. Sjötofta, som är beläget i en dalgång med Stomsjön i mitten, bjuder på naturupplevelser och en levande kulturhistoria.
Några gånger om året tas Ölkestorps kvarnar i bruk för att visa hur det gick till förr och vid den gamla järnvägsstationen finns ett ståtligt gravfält från järnåldern med domarringar och en skeppssättning. På våren är en tur till Fagerås ett måste – här råder blomsterprakt i sin rätta bemärkelse med över en miljon påskliljor. En god våffla med grädde och sylt i logen förgyller besöket. För den som är intresserad av jakt och fiske är Sjötofta ett litet paradis. Här finns många sjöar med mycket bra fiske och skogarna erbjuder fina jaktmarker.
Kommunal service i Sjötofta
Sörgårdens förskola och fritidshem
Sjötoftaskolan f-3
Tranemo
Tranemo är hjärtat och centralort i kommunen. Här finns det mesta av lovets nödvändigheter; allt ifrån apotek, skolor och vårdcentral till bank, post och affärer. Allt på bekvämt promenadavstånd. Här finns också en bred arbetsmarknad inom industri, service och offentlig sektor.
Tranemo bjuder på fina och varierande boendemiljöer – småhus, hyresrätter och moderna bostadsrätter – med naturen runt knuten och den fina Tranemosjön glittrande mitt i samhället. En plats för bad och lek, men också en kär plats för många fåglar, bland annat tranor. Runt sjön finns en slinga för sköna promenader och ett torn som inbjuder till fågelskådning. Och gillar du att rida finns en populär ridskoleanläggning med en högt rankad och välbesökt terrängbana för fälttävlan.
En annan stolthet är Tranemo kyrka, en av landets få centralkyrkor byggd 1882 och ritad av den genialiske arkitekten Emil Viktor Langlet. Resultatet blev en sexkantig kyrka med sju torn.
Kommunal service i Tranemo
Förskolan Skattkammaren
Förskolan Solhagen
Fritidshem Sjösidan (grundsärskola)
Tranängskolan F-6
Tranängskolan 7-9
Tranemo Gymnasieskola
Gudarpsgårdens vård- och omsorgsboende
Uddebo
I mer än hundra år har man vävt möbeltyger i Uddebo. Och gör så än idag. Spåren från den blomstrande textilepoken har lämnat efter sig en kulturhistoriskt intressant bebyggelsemiljö med allt från pampiga disponentvillor till funktionella arbetarbostäder och egnahemshus, allt inbäddat i en naturskön omgivning. Dessa hus börjar vakna till liv igen och fylls med nya spännande verksamheter.
I en av villorna – Fritidsgården – ryms idag en utställning om Uddebos historia. I Gula Huset i Uddebo är målet att skapa en kulturell mötesplats och ändamålsenliga lokaler för konstnärlig verksamhet och hantverk. En kreativ mötesplats utvecklas i Vizionshuset och allaktivitetshuset är vad det heter, ett hus för olika aktiviteter. Det råder med andra ord en febril aktivitet och här finns ett brett och djupt engagemang för konsthantverk och kultur.
Kommunal service i Uddebo
Regnbågens förskola och fritidshem
Ölsremma
Det känns som man vill röra på sig när man kommer till Ölsremma. För det är så man välkomnas, av hallen Lindstorp och parken med tennisbana, boulebanor, fotbollsplan och lekpark. Här kan du också ge dig ut i vildmarken och möta tystnaden – bara myrens alla fåglar hörs.
Bohestramosse, som är en förlängning av naturreservatet Komosse, ligger på Sydsvenska höglandet och klimatet har här en nordlig prägel. Här kan vinter råda när våren anlänt till lägre delar i landskapet. Perfekt för turskidåkning. Även Komosse bjuder på många fina upplevelser och vandringsleder.
Ölsremma är en liten ort, men har flera stora företag där plast är nyckeln till framgång.
Det är alla sjöarna, närmare bestämt 40 stycken, som utmärker Ambjörnarp. Ambjörnarp kallas därför även för de 40 sjöarnas samhälle.
Här bor man nästan garanterat med sjöutsikt och gillar man bad, fiske och vattensporter, då är det här man ska vara. Här finns en stor och aktiv vattenskidklubb som har stått värd för flera stora mästerskap och som också kan stoltsera med en lång rad SM-mästare.
På land kan du aktivera dig med att cykla dressin på Västra Centralbanans gamla spår till Sjötofta. Naturskönt, roligt och enkelt. Längs med spåret finns två fina rastplatser med möjlighet till grillning och bad. Turen börjar vid den gamla järnvägsstationen som idag rymmer Ambjörnarps byakrog. Här kan du njuta av en bit god mat, ta en fika eller varför inte gå en runda på minigolfbanan som ligger alldeles bredvid.
Kommunal service i Ambjörnarp
Björnens förskola och fritidshem
Dalstorp ligger i en dalgång vid Dalstorpasjön. Många villor och flerfamiljshus har ett fantastiskt fint och sjönära läge. Med omsorg vårdas och utvecklas små smultronställen runt sjön som till exempel badplatsen, Einars udde och Råsbäckens rastplats. Här ska alla trivas.
Här finns också den karaktäristiska företagsandan som får saker att hända, växa och bli till något stort – som det framgångsrika badrumsföretaget Svedbergs. Det är en anda som smittar av sig och har gjort Dalstorp till ett livskraftigt samhälle.
Här finns också en vacker kyrka med en spännande arkitektur, ritad av Bent Jörgen Jörgensen. Kyrkan byggdes 1965 efter att den tidigare brunnit ned. Och den är väl värd ett besök.
Kommunal service i Dalstorp
Björkhagens förskola
Grankottens fritidshem
Dalstorpskolan F-6
Hjälmå äldreboende
Framgång föder framgång. När järnvägen mellan Borås och Alvesta invigdes 1902, då fanns här bara några enstaka hus och en affär. Men med järnvägen kom virkesutskeppning och sågverk startades. 1907 startades också torvupptagning på de stora mossmarkerna mot Brandsmo. Skrädderi, skomakeri, kaféer och affärer kom i takt med att samhället utvecklades. Och så har det fortsatt.
Det märks inte minst i form av det globalt framgångsrika kabeltillverkningsföretaget Nexans IKO Sweden, som också är en av kommunens största arbetsgivare. Här finns massor av aktiviteter och ett starkt idrotts – och föreningsliv med många aktiva. Inom fotbollen är Grimsås IF framgångsrikt och månar om att bevara närheten och låta egna spelare få blomma ut i klubben. Grimsås erbjuder en trygg miljö och god service med barnomsorg och skola och ett varierat utbud av affärer.
Kommunal service i Grimsås
Rönnhagens förskola
Villerkulla fritidshem
Grimsåsskolan F-6
På sommaren är Grytteredssjön med sitt fina vatten och sköna sandstrand ett roligt utflyktsmål. På vintern, kom och åk pulka i backen mitt i byn. Och den klassiska cykelaffären, Eks i Hulared, den är öppen både sommar och vinter.
Hemligheten bakom en av de största exportsuccéerna i svensk industrihistoria, absolut vodka, handlar inte bara om flaskans innehåll, utan också om själva flaskan och dess kreativa design. Och om Limmared. Det är nämligen här Absolutflaskan tillverkas. Så låt dig inte luras av den slumrande atmosfären i detta lilla bruks- och stationssamhälle. Här finns Sveriges äldsta glasbruk som fortfarande är i drift. Det grundades 1740, av överste Gustav Ruthensparre, och ägs idag av det irländska glasförpackningsföretaget Ardagh.
Ett stenkast från bruket ligger Glasets Hus där brukets historia och handblåsta glas från 1700-1900-talet kan beskådas i tidstypisk miljö. När ögat är mätt, ta en promenad till Limmareds Wärdshus för att avnjuta den smått världsberömda ”snitzeln”. Vill du hellre laga maten själv rekommenderar vi en tur till Limmareds Säteri där du kan köpa kött direkt från gården och plocka majs eller bär när det är säsong. I Limmared finns mycket att uppleva och göra; vacker natur, vandringsleder, en schysst skatehall och inomhusbanor för boule och curling.
Kommunal service i Limmared
Parkhagens förskola
Lingonboda fritidshem
Limmaredskolan F-6
Glimringe äldreboende Fristående förskola
Föräldrakooperativet Fyrklövern
Närhet till naturen. Ett lite lugnare tempo och mindre stress. Ett samhälle där gemensamma problem löses tillsammans och där man hjälps åt att för skapa en trivsam och säker miljö. Visst låter det skönt. I Ljungsarp kan du må bra och njuta av livet. Ta ett dopp i en av de många sjöarna eller vid våra två fina badplatser, där Lagmanshaga strand överraskar mitt i tallskogen med sin långa fantastiska sandstrand.
En annan viktig del av livet är arbete, och förutsättningarna är goda. I Ljungsarp finns en levande entreprenörsanda och flera starka industriföretag som erbjuder många arbetstillfällen. Här finns i dag flera moderna industrier som har sina rötter i bleckslageriverkstäder från slutet av 1800-talet. Produktionen på den tiden var hushållsartiklar för livsmedel, som hinkar, fotogenkannor, spritsar och annat för bakning. Idag finns ett fint museum där du kan beskåda ett 80-tal produkter av bleckplåt och en komplett bleckslageriverkstad.
Kommunal service i Ljungsarp
Ljungbackens förskola och fritidshem
Framtidstron vibrerar i luften och märks runtom i Länghem. Rådde gård, Hushållningssällskapets försöks- och demonstrationsgård, är ett resurscentrum för landsbygdsutveckling som expanderar sin verksamhet. Den kommunala servicen är väl utbyggd, här finns byggklara tomter och prisvärda bostäder och med närheten till Borås och Göteborg blir livet på landsbygden bekvämt.
Kring Länghem finns också flera intressanta utflyktsmål. På Hofsnäs Herrgård kan du njuta av en fantastisk natur och kulinariska upplevelser. Eller varför inte besöka det mytomspunna Torpa Stenhus. Slottet, med anor från 1400-talet, är en av Sveriges bäst bevarade medeltida byggnader. Torpa stenhus är i sitt goda skick en märklig byggnad, men än märkligare och mer spännande är dess historia. Det var till exempel här som Gustav Wasa, år 1552, hämtade sin tredje hustru, den unga Katarina Stenbock.
Kommunal service i Länghem
Bikupans förskola
Trollebo fritidshem
Länghemskolan F-6
Länghems Trygghetsboende
Mossebo är en oas för trädgårds och kulturintresserade. Stig in i den vackra träkyrkan från 1700-talet och beundra de fantastiska takmålningarna och utsmyckningarna. Bredvid kyrkan ligger gården Mossebo Stom från samma århundrade. Gården omges av en sagolik trädgård där du kan njuta av grönskan och göra botaniska upptäckter, men också köpa växter och frön. En kopp kaffe och något gott till serveras i Stommens café.
Kärleken till vackra trädgårdar finns runtom i Mossebo och när magasinet Drömhem & Trädgård skulle utse den vackraste trädgården 2008, ja då fann de den i Mossebo. Trädgårdar är dock inte allt, här finns också en härlig vandringsled runt Marjebosjön. Ta en paus på vägen och njut av ett uppfriskande dopp i det fina vattnet. Fiskelyckan provar du bäst i Malensjöarna.
Fristående förskola
Föräldrakooperativet Skogsduvans förskola
Månstad – en naturskön ort med öppna landskap och många enekullar. Det märks att Månstad är en utpräglad jordbruksbygd med aktiva företagare inom skogs- och lantbruk. För den naturintresserade är detta också ett litet paradis med bland annat ett antal ovanliga växter och ett vackert beläget naturrum. De två sjöarna kring Månstad bjuder på härliga bad och möjligheten att prova fiskelyckan.
Vill du söka dig tillbaka i historien finns flera fornlämningar att beskåda. Gillar du att cykla är Månstad en perfekt utgångspunkt för cykelrundor av olika längd och karaktär. Den asfalterade banvallen, som sträcker sig från Falköping till Ambjörnarp och Uddebo går genom Månstad och är en fröjd att cykla på. Lättrampat, garanterat bilfritt och långt från stress och brus.
Fristående förskola
Prästkragens förskola
Om viljan kan förflytta berg, kan den också bygga en ishall. Så blev det i Nittorp. Med gemensamma krafter lyckades de viljestarka och drivna invånarna förverkliga en dröm. Kanske är det därför atmosfären i Nittorp utstrålar en sådan härlig öppenhet och vi-känsla. Här känner du dig välkommen och betydelsefull. I ishallen spelas det hockey och idrottshallen, Lillsjön, är en populär arena för artister och andra evenemang.
Nittorp är vackert beläget vid Nygårdssjön som bjuder på sköna bad och fint fiske. Vill du uppleva den svenska naturen när den är som bäst rekommenderas en paddlingstur längs Jälmån eller en vandring på Jälmåleden. En annan rolig utflykt är till den lilla byn Gölingstorp strax utanför Nittorp. Här har det i flera hundra år hållits marknader. Till en början såldes endast kreatur och varor av egen tillverkning, men på 1860-talet infördes nya lagar om näringsfrihet och 1862 hölls den första frimarknaden i Gölingstorp, det vill säga man fick nu saluföra allt mellan himmel och jord. Två gånger om året, vår och höst, är det marknad i Gölingstorp. Ta gärna också en närmare titt på de gamla marknadsbodarna från 1800-talet som används än idag.
Kommunal service i Nittorp
Åsalyckans förskola och fritidshem
Vackert. Otroligt vackert. Ja, kanske Tranemo kommuns vackraste samhälle där du kan bo strandnära och med utsikt över sjön. Sjötofta, som är beläget i en dalgång med Stomsjön i mitten, bjuder på naturupplevelser och en levande kulturhistoria.
Några gånger om året tas Ölkestorps kvarnar i bruk för att visa hur det gick till förr och vid den gamla järnvägsstationen finns ett ståtligt gravfält från järnåldern med domarringar och en skeppssättning. På våren är en tur till Fagerås ett måste – här råder blomsterprakt i sin rätta bemärkelse med över en miljon påskliljor. En god våffla med grädde och sylt i logen förgyller besöket. För den som är intresserad av jakt och fiske är Sjötofta ett litet paradis. Här finns många sjöar med mycket bra fiske och skogarna erbjuder fina jaktmarker.
Kommunal service i Sjötofta
Sörgårdens förskola och fritidshem
Sjötoftaskolan f-3
Tranemo är hjärtat och centralort i kommunen. Här finns det mesta av lovets nödvändigheter; allt ifrån apotek, skolor och vårdcentral till bank, post och affärer. Allt på bekvämt promenadavstånd. Här finns också en bred arbetsmarknad inom industri, service och offentlig sektor.
Tranemo bjuder på fina och varierande boendemiljöer – småhus, hyresrätter och moderna bostadsrätter – med naturen runt knuten och den fina Tranemosjön glittrande mitt i samhället. En plats för bad och lek, men också en kär plats för många fåglar, bland annat tranor. Runt sjön finns en slinga för sköna promenader och ett torn som inbjuder till fågelskådning. Och gillar du att rida finns en populär ridskoleanläggning med en högt rankad och välbesökt terrängbana för fälttävlan.
En annan stolthet är Tranemo kyrka, en av landets få centralkyrkor byggd 1882 och ritad av den genialiske arkitekten Emil Viktor Langlet. Resultatet blev en sexkantig kyrka med sju torn.
Kommunal service i Tranemo
Förskolan Skattkammaren
Förskolan Solhagen
Fritidshem Sjösidan (grundsärskola)
Tranängskolan F-6
Tranängskolan 7-9
Tranemo Gymnasieskola
Gudarpsgårdens vård- och omsorgsboende
I mer än hundra år har man vävt möbeltyger i Uddebo. Och gör så än idag. Spåren från den blomstrande textilepoken har lämnat efter sig en kulturhistoriskt intressant bebyggelsemiljö med allt från pampiga disponentvillor till funktionella arbetarbostäder och egnahemshus, allt inbäddat i en naturskön omgivning. Dessa hus börjar vakna till liv igen och fylls med nya spännande verksamheter.
I en av villorna – Fritidsgården – ryms idag en utställning om Uddebos historia. I Gula Huset i Uddebo är målet att skapa en kulturell mötesplats och ändamålsenliga lokaler för konstnärlig verksamhet och hantverk. En kreativ mötesplats utvecklas i Vizionshuset och allaktivitetshuset är vad det heter, ett hus för olika aktiviteter. Det råder med andra ord en febril aktivitet och här finns ett brett och djupt engagemang för konsthantverk och kultur.
Kommunal service i Uddebo
Regnbågens förskola och fritidshem
Det känns som man vill röra på sig när man kommer till Ölsremma. För det är så man välkomnas, av hallen Lindstorp och parken med tennisbana, boulebanor, fotbollsplan och lekpark. Här kan du också ge dig ut i vildmarken och möta tystnaden – bara myrens alla fåglar hörs.
Bohestramosse, som är en förlängning av naturreservatet Komosse, ligger på Sydsvenska höglandet och klimatet har här en nordlig prägel. Här kan vinter råda när våren anlänt till lägre delar i landskapet. Perfekt för turskidåkning. Även Komosse bjuder på många fina upplevelser och vandringsleder.
Ölsremma är en liten ort, men har flera stora företag där plast är nyckeln till framgång.