Anslutning till kommunalt VA-nät
En anslutning till kommunalt vatten och avlopp innebär att du får ditt dricksvatten från ett av kommunens vattenverk och att ditt avloppsvatten renas vid ett av kommunens reningsverk.
För att få tillgång till kommunalt vatten och avlopp måste din fastighet ligga inom verksamhetsområdet för vatten och avlopp. Anslutna fastigheter ska följa kommunens Allmänna bestämmelser för användande av vatten- och avlopp, ABVA, som bland annat reglera ansvar mellan kommunen och fastighetsägaren, hur ledningarna får vara kopplade, hur dricksvatten får användas och vad som får släppas ut i avloppet. Se bilaga i högerspalten.
I samband med byggnation av ny fastighet är det också viktigt att redan från början ansluta dag- och dräneringsvattenledningar rätt så de inte orsakar översvämningar eller belastar avloppsledningarna. Läs mer i broschyren: Anslutning dag- och dräneringsvatten
Ansökan om kommunalt VA
Om du vill ansluta din fastighet till kommunalt vatten och avlopp ska du börja med att göra en ansökan om anslutning till kommunalt VA. Ansökan hittar du under e-tjänster och blanketter
När du har skickat in din ansökan granskas den av kommunen. Vi kontaktar dig för att diskutera förbindelsepunktens läge. Du får också information om hur VA-anslutningen kommer att gå till och uppgift om anläggningsavgiftens storlek.
I broschyren VA-anslutning_så här går det till kan du läsa om hur hela processen går till och vem som ansvarar för vad.
Gör en preliminär beräkning av anslutningskostnaden
Anslutningskostnaden eller anläggningsavgiften som det också kallas är en engångskostnad för att ansluta fastigheten till det kommunala VA-nätet. Här kan du beräkna din anläggningssavgift. Observera att nedanstående beräkning av anläggningsavgiften är preliminär. Den slutliga avgiften fastställs av kommunen.
Beräkningen är baserad på 2025-års taxa.
Publicerad den 29 oktober 2020, senast ändrad den 9 december 2024