Eldsjälar får äta middag med landshövdingen

Varje år bjuder landshövdingen in till länsmiddagar. Med länsmiddagar vill landshövdingen uppmärksamma personer som har gjort betydande insatser inom olika områden, lokalt eller för länet i stort. Det är kommunfullmäktiges ordförande i respektive kommun som föreslår två eldsjälar och ”vardagshjältar” som gör förtjänstfulla insatser inom ideella verksamheter och som är särskilt värda extra uppmärksamhet.

Bo Magnusson och Susanne LjunggrenBo Magnusson och Susanne Ljunggren

I år har Bo Magnusson från Dalstorps IF och Susanne Ljunggren från Länghems Basket blivit inbjudna till middag med landshövdingen. Middagen äger rum den 23 november och även fullmäktiges ordförande Ulf Thifors medverkar.

Bo Magnusson, Dalstorps IF

Vad tänkte du när du fick inbjudan? -Jag blev väldigt överraskad, min fru sa att det måste vara någon som skojar med dig, när jag berättade om den, säger Bo.

Bo är en verklig eldsjäl i Dalstorps IF och det är fotbollen som han brinner för mest. Efter avslutad spelarkarriär övergick hans engagemang till lagledare och vidare till klubbens styrelse. För dalstorpsborna är Bo förknippad med Dalshovs idrottsplats där han i det tysta leder och fixar det som behöver göras. – Det är inte bara jag som är eldsjäl i Dalstorp, vi är flera stycken, säger Bo.

– Jag tycker det är roligt att Dalstorp kan komma på kartan, vi arbetar för att bli bygdens bästa lag, fortsätter Bo som har ett stort engagemang just för fotbollen. Det är Bo som tvättar tröjor, shorts och strumpor, hälsar domarna välkomna, fixar programblad till åskådarna och ser till att allt är i sin ordning runt omkring. – Vi har en bra organisation och det känns bra att vi har gott stöd både från kommunen och lokala företag som hjälper till och bidrar.

Känner du dig som en vardagshjälte? – Nej absolut inte.
Men kanske som en eldsjäl? – Nja kanske, jag har ju gjort det för att jag tycker det är roligt.
Du känner dig hedrad i alla fall? – Det är trevligt att få uppmärksamhet, sen är jag inte så mycket för att synas, säger Bo lite försynt.

Susanne Ljunggren, Länghems Basket

– Vilken rolig grej att vara med om, det är alltid kul att få uppskattning, säger Susanne. Susanne är ordförande i Länghems Basket, hon är också ledare för killar födda 11-08, tre olika lag. Varje kväll i veckan är det basket på schemat, är det inte i Länghem så är det i Borås där hon har sina söner som är aktiva. Själv har hon spelat basket sedan hon var 7 år.
– Basket är det roligast jag vet, säger Susanne.

På frågan om varför detta engagemang, svarar Susanne, – Jag brinner för klubben och vill att basket ska finnas i kommunen. – Det är en glädje att se barnen utvecklas och lyckas och så är det många trevliga föräldrar också, lägger Susanne till på slutet.

Susanne är en stor anledning till att klubben växer och att det kommer barn från andra orter till Länghem för att träna och spela basket. Susanne är väldigt mån om att skapa förutsättningar för att alla barn ska trivas och för att få en meningsfull fritid tillsammans inom Länghems Basket. – Det är en så enkel grej att göra, jag ser inte mitt engagemang som något betungande alls, säger Susanne. Basketklubben har genom Susannes arbete också uppmärksammats för motverkande av rasism och främlingsfientlighet.

Tack för att ni är de eldsjälar som samhället behöver, ni tillsammans med alla andra eldsjälar i vår kommun, gör stor nytta och är till glädje på många sätt.


Publicerad den 21 november 2023, senast ändrad den 22 november 2023