Årets handledare i Tranemo kommun är Nadja Krantz

I går bjöds det på kaffe och tårta på Gudarpsgårdens avdelning där undersköterskan Nadja Krantz jobbar. Nadja är utsedd till Årets handledare och det ska såklart firas.

Nadja Krantz

Några ord från nomineringen, ”Nadja har ett fantastiskt bemötande och möter varje person med ett lugn och en trygghet, Nadja handleder och bemöter eleven pedagogiskt och motiverande. Hon utmanar och låter eleven stegvis få ansvar under sin APL-period. Nadja har en naturlig fallenhet för att se och möta både stora och små speciella behov hos eleven. Det gör att eleverna känner sig speciella, sedda och välkomna på arbetsplatsen.”

Nadja har arbetat på Gudarpsgården i Tranemo i 15 år och lika länge har hon varit handledare till praktikanter från gymnasiet och komvux.
– Samtidigt som jag lär dem en massa så lär också de mig väldigt mycket, när de frågar varför så får jag möjlighet att reflektera och fundera på varför vi gör som vi gör, kan vi göra annorlunda, vilket är väldigt bra och lärorikt, säger Nadja.
– Det är roligt att se resultat, hur ungdomar och vuxna växer, gör framsteg och blir mer självständiga när de är i vår verksamhet, fortsätter Nadja.

Om utmärkelsen säger Nadja att det är roligt att få uppskattning för något man gör, jag blir faktiskt lite tårögd.

De nominerade till Årets handledare ska vara en god ambassadör för yrket och förutom det, uppfylla tre andra givna kriterier,

  • Har ett gott bemötande av de studerande, brukare och arbetskamrater
  • Har en förmåga att skapa en kreativ och stimulerande lärmiljö/arbetsmiljö
  • Är en inspirerande och stöttande handledare

På arbetsplatser som är knutna till Vård- och Omsorgscollege finns handledare som gör ett stort och viktigt jobb för kvalitén på arbetsplatserna och för elevernas utbildning. Handledarna är nyckelpersoner i lärandet på arbetsplatsen.

Att vara handledare innebär en hel del planering, schemaläggning och tid för att praktikperioden ska bli så givande som möjligt för praktikanten.  – Det känns bra också att jag är i ett gott arbetslag, vi har förståelse för varandra och mina kollegor respekterar att uppdraget som handledare tar extra tid och de hjälper också gärna till när det behövs, säger Nadja.

Praktikanterna är oftast ute två dagar/vecka under ett antal månader/år. I snitt är Nadja handledare för två elever/år. Totalt har kommunen ca 100 utbildade handledare runt om i omsorgssektionens verksamhet.

Det är i slutändan Vård- och Omsorgscollage som utser årets handledare nationellt, Tranemo kommun nominerar nu först till  en regional uttagning där kommunerna Mark, Ulricehamn, Svenljunga och Tranemo ingår och därifrån utses en handledare som går vidare till den nationella utmärkelsen vid VO-collage rikskonferens i Stockholm till hösten.

Vi önskar Nadja stort lycka till i vidare uttagningar!


Publicerad den 14 juni 2023, senast ändrad den 14 juni 2023