Hemtjänstens dag, 27 januari – det ska vi fira!

Tranemo kommun vill uppmärksamma årets första temadag och alla medarbetare som arbetar inom hemtjänsten – den 27 jan firas det med tårta! – Det är ett krävande arbete som ställer stora krav på medarbetarnas engagemang och kompetens, säger Marie Axelsson, tf verksamhetschef vård och omsorg. – Vi har fantastisk personal som gör ett jättefint arbete, vilket inte så ofta kommer fram i media, därför vill vi nu uppmärksamma Hemtjänstens dag och göra det lilla extra för våra medarbetare, det är de verkligen värda, fortsätter Marie.

Madeleine Persson är undersköterska och har arbetat inom hemtjänsten i Tranemo kommun i 38 år, hon ångrar inte sitt val av yrke.
– Det ger så mycket att få finnas där och hjälpa de som behöver, säger Madeleine. Yrket har förändrats en hel del sedan Madeleine började sin anställning då var det främst hemmafruar och några undersköterskor som arbetade i hemtjänsten, nu är det blandat både tjejer och killar som söker sig till hemtjänsten, vilket är fantastiskt roligt. Arbetet är heller inte lika ensamt längre, vi samarbetar mycket mer och arbetar mer i team med exempelvis sjuksköterskor, biståndsbedömare, arbetsterapeuter, psykiatrisjukvårdare, säger Madeleine.

Uppdragen vi har ser väldigt olika ut, allt beror på den enskildes önskemål och behov. Det kan vara allt ifrån att hämta in tidningen och säga god morgon till att tvätta, duscha, fixa frukost, handla, städa, hjälpa till med träning/rehab. – Visst kan det vara stressigt ibland men jag brukar tänka en sak i taget, säger Madeleine.
– Det som ska ske i eftermiddag kan jag inte oroa mig för redan nu på morgonen, mycket kan hända innan dess, akuta saker kan komma emellan, fortsätter Madeleine.

Att arbeta i hemtjänsten kräver att man är flexibel, kan ta egna beslut och Madeleine rekommenderar alla som läser till undersköterskor eller vill arbeta som exempelvis ambulanssjukvårdare att prova ett arbete inom hemtjänsten, du lär dig otroligt mycket och det är det många som också har sagt när de är klara med sin utbildning att ”vad bra det var att jag sommarjobbade inom hemtjänsten, det har jag haft jättestor nytta av”. Välkommen att prova du också, det kan vara väl värt att testa.

Madeleine Persson, undersköterska i hemtjänsten

Se filmen med Madeleine

 


Publicerad den 27 januari 2023, senast ändrad den 26 januari 2023