Bra hantering i matbutiker

Invånarna i Gislaved och Tranemo kan glädja sig åt att ägg- och sillhanteringen fungerar utmärkt i kommunernas matbutiker.

Ägg i en kartongÄgg

Inför påsk utförde kommunernas miljöhandläggare för livsmedel en rad livsmedelstillsyner i livsmedelsbutiker i Tranemo respektive Gislaveds kommun.

God hantering av påskmaten

Besöken skedde mellan 12/4 till 18/4 för att ta reda på hur hanteringen av ägg och sill fungerade i matbutikerna inför påsk. Det visade sig att butikerna hade god kontroll på både ägg och sill. Alla produkter var korrekt märkta med de uppgifter som krävdes. De butiker som sålde ägg i lösvikt hade god kontroll över hur dessa skulle märkas.

Inför påsk kunde invånarna i Tranemo och Gislaved tryggt köpa både ägg och sill i vilken butik de önskade. Alla butiker hade god kontroll på förvaring och märkning av dessa viktiga tillbehör på påskbordet. säger Maximilian Mayerhöfer, miljöhandläggare livsmedel.

Livsmedelshandläggarna tittade på:

  • Om ägg och sill förvarades enligt anvisning på förpackningarna.
  • Om märkningen på förpackningarna var korrekt.
  • Om det fanns information om bäst före dag.
  • Vem som var producent och kontaktuppgifter till denna.
  • Hur produkterna exponerades och om det var rent på dessa ställen.

Tranemo och Gislaved kommuner har sedan årsskiftet gemensam bygg- och miljönämnd samt bygg- och miljöförvaltning. I uppdraget ingår att utföra livsmedelskontroll utifrån livsmedelslagen. Detta för att kontrollera att enbart säkra livsmedel når konsumenterna, samt att livsmedel märks och presenteras på ett sådant sätt att konsumenten inte blir lurad.


Publicerad den 26 april 2019, senast ändrad den 26 april 2019 av