Tranemo är tryggt!

I den lägesbild som gjorts över brottslighet och trygghet i Tranemo kommun framgår det tydligt att Tranemo fortsatt är en trygg plats att leva och verka på. Kommunen kommer dock fortsatta att arbeta med att minska brottsligheten och öka tryggheten än mer i kommunen.

Två barn som leker

Fokusområden

Åtgärdsplan är framtagen utifrån den lokala lägesbilden där Tranemo kommun har identifierat två områden att fokusera mer på den kommande tiden.
Det ena fokusområdet är att barn och unga behöver ett tydligt främjande och förebyggande arbete med sociala insatser för att barn och unga ska ha en utvecklande och trygg uppväxt fri från kriminalitet och missbruk.

Det andra fokusområde är våld i nära relation som behöver prioriteras i det förebyggande arbetet. Våld i nära relation är ett allvarligt samhällsproblem och våldet i familjen är en av de allvarligaste riskerna för barns hälsa och utveckling.

Åtgärdsplan

Allmänna utskottet föreslår kommunstyrelsen att besluta om åtgärder som ska stärka och förebygga brott utifrån dessa två fokusområden. Bland annat ska kommunen öka samverkan med fler aktörer som har barn och unga som målgrupp, införa stärkt föräldraskapsstöd samt utbildning och informationsinsatser om vad våld är. Åtgärder som kommunen redan idag arbetar med, men med åtgärdsplanens upplägg säkerställer vi åtgärdernas effekt med utvärdering och uppföljning enligt lag om kommunernas brottsförebyggande arbete.

Ny lag från 2023

Den 1 juli 2023 trädde lag (2023:196) om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete i kraft. Lagen infördes för att säkerställa att kommunernas brottsförebyggande arbete blir mer effektivt och kunskapsbaserat.


Publicerad den 11 september 2024, senast ändrad den 11 september 2024