Utredning angående visselblåsning

Det har på senare tid förekommit uppgifter i media kring oegentligheter på Tranemo kommuns VA/Gata-enhet och det har även kommit in ett så kallat visselblåsarärende där enheten pekas ut. Nu har omständigheterna kopplat till visselblåsningen utretts av en oberoende advokatfirma.

Entré kommunkontoret Tranemo

Inom Tranemo kommun är vi angelägna om att leva efter våra riktlinjer, principer och gällande lagar. Vi vill göra det möjligt att tidigt fånga upp och agera på signaler om eventuella missförhållanden inom verksamheten. Vår förhoppning är att det alltid ska kännas naturligt att prata med oss direkt om man ser saker som inte borde förekomma, men även om du vill vara anonym så ska det vara möjligt att påtala problem. Därför erbjuder Tranemo kommun en visselblåsarkanal. Då en anmälning kommer in via vår visselblåsarkanal hanteras denna av externa parter.

Advokatfirman Flood Herslow Holme har med anledning av den inkomna visselblåsningen gällande VA/Gata gjort en gedigen utredning kring eventuella missförhållanden på enheten. I utredningen har advokatfirman bland annat tittat på huruvida personal skulle ha tankat privata bilar med kommunens tankkort. Utredningen kan fastslå att det inte har skett. Däremot finns ett behov av att bättre efterleva rutinerna kring våra tankkort.
Vidare har det utretts ifall medarbetare och chefer på enheten ska ha sålt vidare skrot för egen vinning, men även här kan det konstaterats att det inte har skett.
Flood Herslow Holme har också utrett ifall kommunens utrustning och material använts till att utföra arbeten åt privata markägare och som ligger utanför ordinarie uppdrag, men inte funnit något som tyder på man gjort detta.
Däremot visar utredningen att det finns en vana att låna kommunens resurser för privat bruk, så som exempelvis verktyg, trots att det finns kännedom om att detta inte är tillåtet. Detta är naturligtvis inget som är sanktionerat eller accepterat av arbetsgivaren.

Enligt både visselblåsningen och medieuppgifter ska vissa anläggningsprojekt ha fördyrats på grund av fusk och felaktigt användande av kommunens resurser, men det stämmer inte enligt vad som framkommit i utredningen.
I utredningen framkommer dock att det finns brister i arbetsmiljön på den aktuella enheten, som behöver åtgärdas snarast. Detta är något arbetsgivaren sedan en tid tillbaka redan uppmärksammat och lägger stort fokus på att lösa.

Utredningsrapport Tranemo (FHH) 250114_slutlig


Publicerad den 14 januari 2025, senast ändrad den 15 januari 2025 av Veronica Ronnemo