Stöd till kulturaktörer

Vi försöker samla de stöd som finns att söka för dig som är konstnär, författare, musiker m.m. Sidan uppdateras löpande, känner du till något vi missat? Tipsa oss gärna!

Kultur i Tranemo - stöd till kulturaktörer

Sök nu – Kulturrådet!

Kulturrådet fördelar 881 miljoner kronor ur regeringens nya krisstöd till kulturen. Stödet är uppdelat i två bidrag, varav det första omfattar inställda och uppskjutna kulturevenemang i Sverige till följd av covid-19 och öppnar den 15 oktober och är öppet tom 29 oktober.
Länk till ansökan

Sammanfattning stöd till kommuner och arrangörer

VGR (Västra GötalandsRegionen) kultur har startat en Helpdesc som samlar och sprider information om de stödpaket som finns på statlig och regional nivå. Länksamlingar, frågemail och via livesändning.
Gå till VGRs Helpdesc

En relevant länklista för kommuner och arrangörer hittar du på Kultur i Västs webb. Där ligger även en länklista för utövare och företagare. Även frågelåda.
Gå till VGRs länklista

Föreningar i kris kan uppmanas att ta kontakt med sitt förbund som de är organiserade under, ex. hembygdsförbundet.

Regionala stöd

Stipendier och kurser för enskilda konstnärer.
Gå till VGRs kultursida, uppdateras ständigt

Statliga stöd

De 500 miljonerna från staten till utövare fördelas av KUR, Författarfonden, Filminstitutet och konstnärsnämnden.

KUR
Se KURs webbsändningar.
Gå till Kulturrådet

Lokalhållare – är du en aktör som har arrangemang som har intäktsbortfall så kan du söka. Ej för löpande hyra.
Man kan söka för intäktsbortfall, men alltså bara arrangemang som redan fanns med i planeringen. Arrangörer av konserter, scenkonstföreställningar, utställningar, föreläsningar eller andra liknande kulturevenemang i Sverige kan söka stödet.
Stödet kan också sökas av konstnärligt verksamma aktörer som arbetat med eller skulle ha medverkat i evenemanget. Konstnärligt verksam aktör kan till exempel vara en musikgrupp, teaterensemble, konstnärskollektiv eller fri dansgrupp.

Enskilda konstnärer söker krisstöd från Konstnärsnämnden, Filminstitutet eller Sveriges författarfond och inte från Kulturrådet.

SKR (Sveriges Kommuner och Regioner)
Lokalhållare som har svårt att betala hyra kan komma överens med hyresvärden om hyresrabatt. Hyresvärden ska söka hos Länsstyrelsen via ett e-formulär som håller på att tas fram, men första steget är alltså att träffa en överenskommelse med hyresvärden. INTE för kommuner med verksamhet i egna lokaler. Hur gör man om hyresvärden inte går med på hyresrabatt? Argument för vad kulturell verksamhet tillför platsen och fastigheten.

Tillväxtverket
Tillväxtverket erbjuder stöd för korttidsarbete (tidigare korttidspermitteringar) där det inte är nödvändigt att säga upp personal.
Gå till Stöd för korttidsarbete

Verksamt.se – här samlas olika myndigheters information till företag.


Publicerad den 8 maj 2020, senast ändrad den 16 oktober 2020