Stöd till kulturaktörer

Vi försöker samla de stöd som finns att söka för dig som är konstnär, författare, musiker m.m. Sidan uppdateras löpande, känner du till något vi missat? Tipsa oss gärna!

Kultur i Tranemo - stöd till kulturaktörer

Sidan uppdaterades senast, januari 2021.

Kulturrådet

Ansökan till Kulturrådets tredje krisstöd öppnar snart

Inom de närmaste dagarna publiceras ansökningstiderna för det nya krisstödet. Ansökningsperioden kommer att vara öppen en relativt kort period. Kulturrådets uppdrag är att fördela ytterligare 550 miljoner i krisstöd till kulturen våren 2021. Det här blir det tredje krisstödet till kulturlivet.

Webbinarier

26 januari 12.00 Kulturrådet och Konstnärsnämnden om krisstödet
2 februari 12.00 Krisstöd för inställda och uppskjutna kulturevenemang
9 februari 12.00 Krisstöd för särskilda behov i kulturlivet

Sammanfattning stöd till kommuner och arrangörer

VGR (Västra GötalandsRegionen) kultur har startat en Helpdesc som samlar och sprider information om de stödpaket som finns på statlig och regional nivå. Länksamlingar, frågemail och via livesändning.
Gå till VGRs Helpdesc

En relevant länklista för kommuner och arrangörer hittar du på Kultur i Västs webb. Där ligger även en länklista för utövare och företagare. Även frågelåda.
Gå till VGRs länklista

Föreningar i kris kan uppmanas att ta kontakt med sitt förbund som de är organiserade under, ex. hembygdsförbundet.

Regionala stöd

Stipendier och kurser för enskilda konstnärer.
Gå till VGRs kultursida, uppdateras ständigt

Statliga stöd

De 500 miljonerna från staten till utövare fördelas av KUR, Författarfonden, Filminstitutet och konstnärsnämnden.

KUR

Se KURs webbsändningar.
Gå till Kulturrådet

Lokalhållare – är du en aktör som har arrangemang som har intäktsbortfall så kan du söka. Ej för löpande hyra.
Man kan söka för intäktsbortfall, men alltså bara arrangemang som redan fanns med i planeringen. Arrangörer av konserter, scenkonstföreställningar, utställningar, föreläsningar eller andra liknande kulturevenemang i Sverige kan söka stödet.
Stödet kan också sökas av konstnärligt verksamma aktörer som arbetat med eller skulle ha medverkat i evenemanget. Konstnärligt verksam aktör kan till exempel vara en musikgrupp, teaterensemble, konstnärskollektiv eller fri dansgrupp.

Enskilda konstnärer söker krisstöd från Konstnärsnämnden, Filminstitutet eller Sveriges författarfond och inte från Kulturrådet.

SKR (Sveriges Kommuner och Regioner)

Lokalhållare som har svårt att betala hyra kan komma överens med hyresvärden om hyresrabatt. Hyresvärden ska söka hos Länsstyrelsen via ett e-formulär som håller på att tas fram, men första steget är alltså att träffa en överenskommelse med hyresvärden. INTE för kommuner med verksamhet i egna lokaler. Hur gör man om hyresvärden inte går med på hyresrabatt? Argument för vad kulturell verksamhet tillför platsen och fastigheten.

Tillväxtverket

Tillväxtverket erbjuder stöd för korttidsarbete (tidigare korttidspermitteringar) där det inte är nödvändigt att säga upp personal.
Gå till Stöd för korttidsarbete

Verksamt.se –

här samlas olika myndigheters information till företag.


Publicerad den 8 maj 2020, senast ändrad den 23 mars 2022