På gång hos oss inom kultur

Kultur i Tranemo - På gång

Allt du vill veta och vi gärna berättar, om vad som händer inom Kultur i Tranemo kommun.
Ge oss gärna feedback!

På gång

Barn- & ungdomskulturplan

Tillsammans med kommunerna runt om i Sjuhärad och Kultur i Väst är vi nu i startgroparna till att arbeta fram en ny Kulturplan för barn- & unga med förankring i barnkonventionen som blev lag år 2020. Planen ska också kopplas till vår egen Kulturstrategi som ska uppdateras under 2021.

Gränsbygd Sjuhärad – Slaget på Åsunden

Den 19 januari 2020 uppmärksammar vi att det var 500 år sedan Slaget på Åsunden ägde rum och sedan ledde till Stockholms blodbad. Vi ingår i ett projekt tillsammans med Ulricehamn och Svenljunga kommun där vi på olika sätt gör historiska återblickar och kopplingar till vår nutid. Under år 2019 har vi i Tranemo genomfört:

 

 

 

Kultur för barn

Kultur i Tranemo arrangerar varje år ett kulturmöte för barn som är 3-12 år, detta görs genom skola och förskola för att nå alla. I år har vi genomfört följande.

Oktober 2019
Fatimas resa, en föreställning om livet och svårigheterna ungdomar kan möta i mellanstadiet. Om vänskap, vad som gör en glad och vad som egentligen är meningen med allt. I veckan fick alla som går i årskurs 4-6 vara med på föreställningen och hjälpa till med tankar och föra berättelsen framåt med egna lösningar.
Kolla in klipp från föreställningen här
Kolla in Borås Tidnings reportage om föreställningen här

September 2019
Kan man spela musik i luften? På kroppen? Och hur applåderar man utan ljud? Just nu får alla barn som går förskole- och träningsklass vara med på föreställningen Ljudstrålar och jazzglassar.
Kolla in klipp från föreställningen här

Mars 2019
Prinsen som gjorde bort sig. En föreställning om insidan, med kulturskolans teater-, stråk- och gitarrelever. Alla barn från förskoleklass till år tre kom till Tranemo medborgarhus.

 

Skapande skola

Skolan söker också statligt stöd för att ge våra barn olika former av skapande.

Läs mer på Kulturrådets sida här

Konstnärlig utsmyckning och gestaltning

10 september 2019

ÖRONVAX! var svaret från ett barn på konstnären Anne Larssons fråga om vad vax är, ett material som användes i processen att ta fram glaskonstverken till Parkhagens förskola. Med fanfar invigdes det första konstverket som kommit till med hjälp av enprocentsregeln*.

På bilden syns förutom konstnären Anne Larsson (th), kulturchef Juan Ochoa och kulturskolelärare David Norén.

*en procent av den totala byggkostnaden ska investeras i konst eller konstnärlig gestaltning.
Läs mer om Tranemo kommuns riktlinjer för konstnärlig utsmyckning och gestaltning.


Publicerad den 1 april 2019, senast ändrad den 24 september 2020