Integritet på nätet

Allt fler av oss tillbringar en stor del av vår tid på nätet. Vi kommunicerar och interagerar på många olika sätt, i olika digitala kanaler. Vi delar och skapar själva texter, bilder, filmer och annan information. Integritet kan handla om vad du själv väljer att dela med dig av på nätet, men mycket av det du gör lämnar också osynliga digitala spår. Hur tar du reda på vilken information du lämnar efter dig? Hur värnar du om din integritet? Här får tips på verktyg och webbresurser som kan hjälpa dig att bli mer medveten om vad det är du delar med dig av och hur du skyddar din integritet.

Bild på olika former av teknik såsom dator, platta och telefon

På biblioteket kan du få hjälp med IT-relaterade frågor. Vi erbjuder tekniksupport och Digital första hjälpen på måndagar kl 15.00-16.00

Dags för en data-detox?

Känner du att du har tappat kontrollen över ditt digitala jag? Har du råkat installera för många appar, klickat på “Jag instämmer” några gånger för mycket, tappat räkningen på hur många konton du har skapat? Testa en åtta dagars ”data-detox”! När du gjort åttadagarsprogrammet har du förhoppningsvis fått lite bättre koll på vilka data som samlas in från dina enheter, tjänster och konton.

Data-detox på 8 dagar

Här hittar du filer för utskrift av Datadetox-kit

8-day Data Detox in English

Data-detoxpaketet är framtaget av Tactical Tech, en icke vinstdrivande organisation baserad i Berlin. Tactical Tech verkar för att öka vår medvetenhet om integritet och digital säkerhet, och vill inspirera till reflektion kring dessa frågor. Tactical Tech driver projekt, ordnar workshops och utställningar och tillhandahåller olika typer av praktiska verktyg, som manualer, informationsmaterial och alternativa digitala tjänster.

Läs mer om Tactical Tech (webbplats på engelska)

Det där med lösenord

De flesta av oss är medvetna om att det är viktigt med säkra lösenord, men trots det stod “Password” och “123456” överst på listan över de vanligaste lösenorden 2017. Hur ska då ett säkert lösenord vara utformat? Det finns några viktiga saker att tänka på. När du skapar ett lösenord, tänk på att det ska vara långt, unikt och komplext, det vill säga en lång rad tecken av olika slag eller flera slumpmässigt valda ord i en fras. Det ska inte bestå av tangentbordskombinationer, ord och begrepp i lexikon, kända personer, böcker, filmer eller citat, historiska datum eller namn som kan kopplas till dig personligen, som till exempel namn på familjemedlemmar eller husdjur.

När du hanterar dina lösenord, tänk på att:

  • inte använda samma lösenord på flera ställen
  • vara extra noga med att ha ett starkt lösenord till viktiga tjänster som till exempel bank-id, e-postkonton och hälso- och sjukvårdsinformation
  • aldrig spara lösenord digitalt i klartext
  • inte byta lösenord om du inte är tvungen eller om du misstänker att ditt lösenord blivit hackat
  • inte lämna ut sitt lösenord till någon annan, om du inte har mycket goda skäl.

Ett tips är att använda en lösenordshanterare. Då har du alla lösenord samlade på ett ställe och bara ett huvudlösenord att komma ihåg. Den hjälper också till att generera starka lösenord.

Läs mer om strategier för lösenord och tips kring lösenordshanterare på IIS blogg och i rapporten Lösenord för alla

Kom igång med säkrare mobiltelefon – internetguide

Guiden tar upp grunderna för säkrare användning av din mobil i praktiken och du får lära dig: • Om säkerhetsproblem och annat som påverkar din integritet när du använder en mobiltelefon. • Generella beskrivningar av de problem som finns. • Tips om inställningar för Iphone, Android och Windows Phone. Guiden är skriven av Reportrar Utan Gränsers Martin Edström och Carl Fridh Kleberg från Expressen.

Guide: Kom igång med säkrare mobiltelefon

Användarvillkoren som ingen läser – internetguide

Ärligt talat, hur ofta brukar du egentligen läsa igenom villkoren innan du godkänner ett elektroniskt avtal som ger dig tillgång till program, appar, webbplatser och nätbutiker? Det enda du behöver göra är ju att trycka på ”godkänna”. När du gör det ger du företaget som ligger bakom programmet, appen eller tjänsten tillgång till olika typer av information. Dina digitala rättigheter regleras delvis av avtalen, och det är du som ska ha kontrollen över vilken information du delar med dig av och hur den används. Inte företagen. Den här Internetguiden ger en introduktion till vad avtalen innehåller och vilka konsekvenser villkoren kan ha för dig. Guiden är skriven av Johanna Lundeberg.

Guide: Användarvillkoren som ingen läser

Digitalt självförsvar – internetguide

Reportrar Utan Gränsers Martin Edström och Carl Fridh Kleberg från Expressen ger dig hjälp att med enkla verktyg skydda dig mot de hot som finns mot allas vår kommunikation och information på nätet. Guiden vänder sig i första hand till människor som har information de vill ska komma ut till allmänheten, tipsare och uppgiftslämnare. Här finns också mycket att hämta om du vill börja kommunicera på säkrare sätt eller helt enkelt vill veta lite mer om hur internet fungerar. Författarna tar även upp sådant som massövervakning och de spår du lämnar efter dig på internet.

Guide: Digitalt självförsvar

Internetstiftelsens internetguider

IIS, Internetstiftelsen i Sverige, är en oberoende organisation som verkar för en positiv utveckling av internet. IIS ansvarar för den svenska toppdomänen .se och har gett ut en samling guider om digital teknik och internetanvändning. Några ytterligare exempel är guider om upphovsrätt, algoritmer och om wordpress. Internetguiderna går att läsa direkt på webben eller som pdf. De går också att beställa i tryckt form till självkostnadspris.

Här hittar du alla IIS internetguider

 

Öva dig i källkritik

Öva dig i källkritik

Cranky Uncle

Information om källkritik

Bad News game

Information om Bad News games

Nyhetsvärderaren

Information om Nyhetsvärderaren

 


Publicerad den 8 oktober 2018, senast ändrad den 22 april 2022