Fakta om Tranemo

Tranemo kommun ligger i det sydostligaste hörnet av Västergötland och Västra Götalands län. Nuvarande Tranemo kommun bildades 1974 genom en sammanslagning av dåvarande Tranemo kommun och Dalstorps kommun. Tranemo kommun, som den såg ut före 1974, bildades 1967 då Limmareds, Länghems och Tranemo kommuner slogs ihop.

Tranemo kommun gränsar i väster och söder mot Svenljunga kommun, i nordväst mot Borås kommun, i norr mot Ulricehamns kommun, i nordost mot Jönköpings kommun och i öster och sydost mot Gislaveds kommun. Tranemo kommuns landareal är 744 km2. Ytan upptas också av cirka 160 sjöar och vattendrag.Tranemo kommun genomkorsas av riksväg 27, länsväg 156 samt Kust-till-kustbanan mellan Göteborg och Kalmar/Karlskrona. Orten Tranemo är kommunens största ort och kommunens centralort. REDltHfVBF0kyNFNe6WE

Kommunen består i övrigt av en lång rad livaktiga orter, Limmared, Länghem, Dalstorp, Grimsås, Ambjörnarp, Ljungsarp, Uddebo, Nittorp, Sjötofta, Ölsremma, Hulared, Månstad och Mossebo.

Kommunal service

Skolor: Kommunala förskolor och f-6 skolor finns på flertalet orter. På några orter finns också förskolor som drivs som föräldrakooperativ. Högstadieskola och gymnasium finns i Tranemo. Här finns även Komvux och Lärcentrum.

Äldreboende: Kommunala äldreboenden i olika former finns på fem orter i kommunen.

Kultur & fritid: Huvudbibliotek och bokbuss som stannar på många hållplatser runt om i kommunen. Kulturskola med olika inriktningar. Simhall med gym och två sporthallar i Tranemo samt mindre sporthallar i Dalstorp, Grimsås, Limmared och Länghem. Turistbyrå, öppen året runt.

Övrig samhällsservice

Sjukvård: Regionen driver vårdcentral, folktandvård och flera distriktssköterskemottagningar i kommunen.

Kommersiell service

Ett bra utbud av handel och service finns i huvudorten Tranemo. Här finns matbutiker, klädbutiker, skobutik, bokhandel, sportbutik, frisörer, banker, post, systembolag, apotek, privata gym, restauranger, fik, gatukök, pizzerior, färgbutik, presentbutik och blomsterbutiker.

I flera av de mindre orterna finns matbutiker samt ett varierat utbud av andra butiker.

God tillgång på hantverksservice, snickare, elektriker, rörmokare, golvläggare, bilverkstäder med mera.

Arbetsmarknad

Tillverkningsindustrin är dominerande i kommunen. Över 50 procent av alla arbetstillfällen finns inom tillverkningsindustrin inom olika branscher; metallindustri, sågverk, träförädlingsindustri, textilindustri, glasbruk, badrums- och kökstillverkning med mera. 1G7zAhCLkq3ks-TRtH4s

Förvärvsfrekvensen är högre både för kvinnor och för män jämfört med riket som helhet. Arbetsmarknadsläget har under många år varit mycket gott, med lägst arbetslöshet i hela landet, tack vare de starka industriföretagen, som är en blandning av internationella koncerner och familjeföretag. Den offentliga servicen, framför allt inom barnomsorg, skola och äldreomsorg, erbjuder också många arbetstillfällen.

Fritid och föreningar

Tranemo är en föreningstät kommun, här finns en förening för nästa varje intresse, idrott, kultur, politik, religiösa organisationer, handikappföreningar, pensionärsorganisationer, naturföreningar, jaktlag samt byalag och samhällsföreningar är bara några exempel.

Kulturlivet är vitalt och i kommunen bor flera etablerade konstnärer. Kulturskolan sprider mycket glädje omkring sig med sina uppträdanden. Här finns många fina idrottsanläggningar, både föreningsägda och kommunala, till exempel sim- och idrottshall med gym, ishall, konstsnöspår, ridanläggningar och vattenskidanläggning. Fotbollsplaner finns i nästan varje by, likaså elljusspår och vandringsleder. Biografer, varav Bio Tranan i Tranemo har en mycket modern anläggning som också kan ta in direktsända evenemang, som till exempel operaföreställningar från Metropolitan i New York.

I Tranemo är det aldrig långt till skog och mark och fina vattendrag. Den fina naturen ger många möjligheter till friluftsliv i olika former som fiske, cykling, paddling och vandring.

Boende och kommunikationer

Tranemo kommun har den lilla kommunens många fördelar, det är nära till det mesta. Här kan du köpa dig en bostad till en rimlig kostnad. Det finns också ett bra utbud av hyresrätter, både hos kommunalt ägda Tranemobostäder och hos flera privata hyresvärdar. I Limmared finns tågförbindelse mot Borås-Göteborg i väst och Kalmar-Karlskrona i öst. Väg 27 skär igenom kommunen och gör det snabbt och smidigt att ta sig både västerut och sydost ut mot Småland. På en timma når man såväl Landvetters flygplats som flygplatsen utanför Jönköping.


Publicerad den 15 januari 2016, senast ändrad den 25 maj 2020