Tranemo kommun – ett myller av små starka samhällen och färgstarka invånare

Tranemo. För vissa väcker namnet glada minnen, för andra tillhör det vardagen och för ytterligare någon annan är det helt okänt. Oavsett, varmt välkommen till Tranemo. Bakom namnet döljer sig ett myller av små starka samhällen och byar, med många färgstarka invånare.

Här finns vacker natur, rogivande stillhet och tranor naturligtvis. Här finns en rik och spännande historia. Här finns framtidstro, entreprenörsanda och något som alltid värmer – mänsklig omtanke, om varandra och naturen. Något som bland annat avspeglar sig i det aktiva föreningslivet. Här finns en förening för nästan varje intresse och faktum är att Tranemo är en av de föreningstätaste kommunerna i Sverige.

Vad är det mer som gör Tranemo till en levande och attraktiv kommun att besöka, bo och arbeta i? Visst vi talar i egen sak, men att det är enkelt, nära och att man får mer tid över för familj, fritid och arbete är skäl som ofta återkommer när frågan ställs.

Den stressfria miljön ligger också högt upp och är säkert en bidragande faktor till att våra invånare är ovanligt friska. Ett annat skäl är det livskraftiga näringslivet. Här finns gott om arbetstillfällen och ett positivt klimat för att etablera och starta nya företag.

Allt är relativt, men i Tranemo är det nära till det mesta; service, vård, skola, shopping, nöje, aktiviteter … Och du slipper köer och trängsel. Lockar storstaden eller västkusten med sina salta bad är läget strategiskt väl placerat med goda och snabba förbindelser till Göteborg, Borås, Falkenberg och Jönköping.

Slutligen och viktigast av allt är alla de människor som bor i kommunen och som med engagemang och hjärta driver små och stora frågor. Allt för att göra Tranemo kommun lite bättre, trivsammare och vackrare. Tillsammans med vår natur och vårt kulturarv ger dessa eldsjälar varje ort runt om i kommunen sin egen charm och karaktär

Förutom huvudorten Tranemo består kommunen av en lång rad livaktiga orter; Limmared, Länghem, Dalstorp, Grimsås, Ambjörnarp, Ljungsarp, Uddebo, Nittorp, Sjötofta, Ölsremma, Hulared, Månstad och Mossebo.

Kommunal service

Skolor: Kommunala förskolor och f-6 skolor finns på flertalet orter. På några orter finns också förskolor som drivs som föräldrakooperativ. Högstadieskola och gymnasium finns i Tranemo. Här finns även komvux.

Äldreboende: Kommunala äldreboenden i olika former finns på fem orter i kommunen.

Kultur & fritid: Huvudbibliotek och bokbuss som stannar på många hållplatser runt om i kommunen. Kulturskolan har flera olika inriktningar. Simhall med gym och två sporthallar finns i Tranemo samt mindre sporthallar i Dalstorp, Grimsås, Limmared och Länghem.

Övrig samhällsservice

Sjukvård: Regionen driver vårdcentral, folktandvård och flera distriktssköterskemottagningar i kommunen.

Kommersiell service

Ett bra utbud av handel och service finns i huvudorten Tranemo. Här finns matbutiker, klädbutiker, skobutik, bokhandel, sportbutik, frisörer, banker, systembolag, apotek, privata gym, restauranger, fik, gatukök, pizzerior, färgbutik, presentbutik och blomsterbutiker.

I flera av de mindre orterna finns matbutiker samt ett varierat utbud av andra butiker.

God tillgång på hantverksservice, snickare, elektriker, rörmokare, golvläggare, bilverkstäder med mera.

Arbetsmarknad

Tillverkningsindustrin är dominerande i kommunen. Över 50 procent av alla arbetstillfällen finns inom tillverkningsindustrin inom olika branscher; metallindustri, sågverk, träförädlingsindustri, textilindustri, glasbruk, badrums- och kökstillverkning.

Förvärvsfrekvensen är högre både för kvinnor och för män jämfört med riket som helhet.  Arbetsmarknadsläget har under många år varit mycket gott, med lägst arbetslöshet i hela landet, tack vare de starka industriföretagen, som är en blandning av internationella koncerner och familjeföretag. Den offentliga servicen, framför allt inom barnomsorg, skola och äldreomsorg, erbjuder också många arbetstillfällen.

Fritid och föreningar

Tranemo är en föreningstät kommun, här finns en förening för nästa varje intresse. Idrott, kultur, politik, religiösa organisationer, handikappföreningar, pensionärsorganisationer, naturföreningar, jaktlag samt byalag och samhällsföreningar är bara några exempel.

Kulturlivet är vitalt och i kommunen bor flera etablerade konstnärer. Kulturskolan sprider mycket glädje omkring sig med sina uppträdanden. Här finns många fina idrottsanläggningar, både föreningsägda och kommunala, till exempel sim- och idrottshall med gym, ishall, konstsnöspår, ridanläggningar och vattenskidanläggning. Fotbollsplaner finns i nästan varje by, likaså elljusspår och vandringsleder. Biografer, varav Bio Tranan i Tranemo har en mycket modern anläggning som också kan ta in direktsända evenemang, som till exempel operaföreställningar från Metropolitan i New York.

I Tranemo är det aldrig långt till skog och mark och fina vattendrag. Den fina naturen ger många möjligheter till friluftsliv i olika former som fiske, cykling, paddling och vandring.

Boende och kommunikationer

Tranemo kommun har den lilla kommunens många fördelar, det är nära till det mesta. Här kan du köpa dig en bostad till en rimlig kostnad. Det finns också ett bra utbud av hyresrätter, både hos kommunalt ägda Tranemobostäder och hos flera privata hyresvärdar. I Limmared finns tågförbindelse mot Borås-Göteborg i väst och Kalmar-Karlskrona i öst. Väg 27 skär igenom kommunen och gör det snabbt och smidigt att ta sig både västerut och sydost ut mot Småland. På en timma når du såväl Landvetters flygplats som flygplatsen utanför Jönköping.


Publicerad den 15 januari 2016, senast ändrad den 28 juli 2020