Nytt poddavsnitt ute!

Tranan och Boken

HBTQI och Poesi!

Poddens åttonde, svåra, avsnitt är här och det är inte vilket avsnitt som helst för vi har 3 gäster med i podden! Med anledning av Svenljunga-Tranemo Pride (och uppståndelse kring Sveriges mest omtalade kulturpersonlighet) är temat för dagen poesi och HBTQI i litteraturen. Frida Lindqvist återkommer med expertis om HBTQI-litteratur och om skolbibliotekarieyrket, Stina Nilss, ordförande för RFSL Sjuhärad berättar om sitt engagemang och kommer med MÅNGA bra tips och till sist har vi lyckats få med oss Jimmy Alm, kommunpoet, som berättar om hur det har varit att ha kulturprogrammet Babel hängandes efter sig samt förgyller podden med en dikt om Svenljunga-Tranemo Pride. God lyssning!

(I avsnittet har vi tekniska problem, här är länken till artikeln som ligger till grund för den del av pratan som föll bort: https://litteraturbanken.se/presentationer/specialomraden/Queer.html)

Saker som nämns i avsnittet: Giles i Buffy the Vampire SlayerKafka på stranden av Haruki Murakami, Sally (tv-serie), Legenden om potatishäxan av Eoin Colfer, Middlesex av Jeffrey Eugenides, Maria Montazami, Kraken, Babel (kulturprogram på SVT), Månen, varelsen och jag av Ylva Karlsson, Livets hårda skola av Emma Karinsdotter, They both die at the end av Adam Silvera, Hästpojkarna av Johan Ehn, Karin Boye, Är det barnen, baby? av Kristoffer Folkhammar, Sara Stridsberg, Ikon av Yolanda Aurora Bohm, En port till havet: brev från arabiska bögar av Khaled Alesmael, Anna Ahlund, Demaskerad av Yukio Mishima, Smålands mörker av Henrik Bromander, I slutet av regnbågen av Bitte Andersson, Blå är den varmaste färgen av Jul Maroh (serieroman), Blå är den varmaste färgen (film som bygger på serieromanen), En stund är vi vackra på jorden av Ocean Vuong, Björnstad, Vi mot er och Vinnarna av Fredrik Backman, Lisa och Lilly av Mian Lodalen och Per-Anders Fogelström.


Publicerad den 1 november 2021, senast ändrad den 2 november 2021