Rekordmånga har sökt feriearbete – målet är att erbjuda alla ett arbete

Rekordmånga ungdomar har sökt feriearbete i år. Pandemin gör att intresset för feriearbete är större än någonsin samtidigt som covid-19 gör att de vanliga feriearbetena inom äldre- och barnomsorg inte är möjliga.

En person håller i en mobil. Händerna vilar mot en ryggsäck

För att alla ungdomar ska få möjlighet att arbeta under en del av sommaren kommer feriearbetarna i år att arbeta 60 timmar under en period på två veckor. Vanligtvis erbjuds feriearbetarna arbete under 90 timmar under tre veckor.

– Det är oerhört värdefullt att vi kan ge så många av våra ungdomar som möjligt en chans till ett feriearbete trots den pandemi vi har i vårt samhälle. Genom att det blir två veckor i stället för tre får fler chans att få ett feriearbete. Kommunen jobbar intensivt med att se till att lösa den uppkomna situationen, säger Anders Brolin (S), kommunstyrelsens ordförande.

Totalt är det 180 ungdomar mellan 16 och 18 år som har sökt feriearbete. Förra året var siffran 141 ungdomar.

– Nu arbetar vi alla tillsammans med att ro detta i land, säger Ulla Lundberg på arbetsmarknadsenheten.

Då antalet timmar är ändrade blir också veckoindelningen förändrad till veckorna 25-26, 27-28, 29-30 och 31-32. Det här medför att vi inte kan använda oss av systemet Praktikplatsen.se där ungdomarna har ansökt om feriearbete. Alla ungdomar kommer istället att bli kontaktade med erbjudande om plats, via den mail som de har uppgett.


Publicerad den 6 maj 2021, senast ändrad den 6 maj 2021 av