Öppet brev – Till dig som invånare i Tranemo kommun

Just nu ser inte världen ut som den brukar, gränser stängs, evenemang ställs in och företag inför nödvändiga restriktioner. Nya uppdateringar om covid-19 kommer till oss hela tiden.

Carita och Tony framför ingången till kommunkontoretCarita Brovall och Tony Hansen

De allra flesta som smittats får lindriga symtom som hosta och feber. De grupper som riskerar att få allvarligare symtom är 70+ och personer med underliggande sjukdomar. Det vi tillsammans kan fokusera på just nu är att skydda gruppen 70+ och minska smittspridningen, så sjukvården får en rimlig chans att på ett bra sätt ta hand om alla som är i behov av vård. Alla har vi ett eget ansvar i detta svåra läge och tillsammans kan vi minska smittspridning.

Vad gör vi i Tranemo kommun?

Som ledare i Tranemo kommun lovar vi att ta vårt ansvar och agera för bästa möjliga hantering av situationen. Vi följer de rekommendationer som kommer från bland annat regeringen och Folkhälsomyndigheten. Till vår hjälp i detta arbete har vi våra fantastiska medarbetare som just nu sliter extra hårt, särskilt inom skola och omsorg men även inom andra verksamheter.

Vi har en robust organisation som arbetar metodiskt, vi anpassar oss ständigt utifrån det förändrade läget. Vi har skickliga medarbetare som ser över sektionsgränser och hjälps åt att stötta där vi behöver resurserna mest.

Kommunen ansvarar för samhällsviktiga uppgifter och dessa ska vi hålla igång så långt det är möjligt och så länge vi inte får andra direktiv från nationellt håll.

I veckan har Tranemo Gymnasieskola stängt och all undervisning sker på distans. Inom samma sektion planerar vi för att det kan komma beslut om att skolor och förskolor ska stängas, än är vi inte där men om det kommer beslut från regeringen så är vi beredda. Det finns en plan för att säkerställa omsorg för barn vars föräldrar har samhällsviktiga uppdrag.

För att skydda gruppen äldre har vi restriktioner när det gäller besök på kommunens äldreboenden och boenden för funktionsnedsatta.

Vi har uppmanat våra medarbetare som i sina tjänster har möjlighet att arbeta hemifrån att göra detta, allt för att minska smittspridning och i förlängningen avlasta sjukvården. Flera möten och sammankomster har ställts in. Möten som måste hållas sker nu oftare på distans, via digitala kanaler.

På vår webbplats www.tranemo.se samlar vi all information om coronavirus och vad som händer i Tranemo kommun. Vi uppdaterar sidan i takt med att nya beslut fattas.

Vad kan du göra?

Det viktigaste du som kommuninvånare kan göra nu är att bidra till minskad smittspridning. Var noga med din handhygien, respektera besöksrestriktioner och stanna hemma från jobbet om du är sjuk. Har du barn som är sjuka eller lindrigt förkylda, se till att hålla dem hemma från skola och förskola.

Följ helt enkelt de rekommendationer som ges från ansvariga myndigheter. Var källkritisk när det gäller inlägg om coronavirus. Kontrollera alltid information med säkra källor som:

För dig som är frisk finns det flera sätt att bidra på:

  • Du som är över 70 år uppmanas att begränsa dina kontakter med andra människor så långt som möjligt under en tid framöver. Det gäller även om du känner dig frisk. Gå gärna ut på promenad men håll avstånd och undvik större folksamlingar.
  • Om du har en äldre person i din närhet, granne eller anhörig, hör efter om det finns något du kan hjälpa till med.
  • Har du en granne eller bekant som inte klarar det svenska språket så bra – fråga om han eller hon vill ha hjälp att förstå den senaste bekräftade informationen från ansvariga myndigheter.
  • I en tid då besök och fysiska möten begränsas – fortsätt att hålla kontakten och sträck ut en hjälpande hand genom telefoner och andra kanaler.
  • Stöd det lokala näringslivet. Många företag har det tufft just nu.
  • Köp hem varor med måtta – Enligt MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) så finns det ingen anledning med tanke på coronautbrottet att handla hem något extra i förebyggande syfte. Det är vanlig normal hemberedskap som gäller, vilket innebär att varje hushåll ska kunna klara sig utan samhällets hjälp i några dygn.

Ha sunt förnuft, visa omtanke och medmänsklighet. Oron är olika hos oss alla men det är viktigt att vi respekterar varandra och följer myndigheternas råd för att öka tryggheten i samhället och framförallt ge sjukvården en rimlig chans att ta hand om alla som behöver vård genom att vi minskar smittspridningen.

Ta hand om varandra!

Tony Hansen, kommunstyrelsens ordförande
Carita Brovall, kommunchef


Publicerad den 20 mars 2020, senast ändrad den 20 mars 2020