Information om mat i våra verksamheter

Det uppstår en hel del frågor kring hur kommunen planerar och köper in livsmedel till måltider inom skola, förskola och äldreomsorg. Här kommer lite information om ämnet.

SkärbrädaSkärbräda

Kostenheten har som uppdrag att servera goda, näringsrika och varierade måltider inom förskola, skola och äldreomsorg. Vår statliga myndighet livsmedelsverket utformar riktlinjer som vi utgår från vid planerandet och vi som huvudman ansvarar för att servera säkra måltider till våra gäster.

De politiska målen verksamheten ska förhålla sig till är bland annat att:

  • Erbjuda bredd, kvalitet och mångfald
  • Tranemo kommun kännetecknas av god miljö i alla avseenden
  • Öka andelen ekologiska livsmedel i kommunens verksamhet, mål för 2018 är 35 % och verksamheten uppnår detta med råge.
  • Upphandlade livsmedel efterföljer nationella djurskyddskrav

Kommunen upphandlar livsmedel tillsammans med Borås, Ulricehamn, Svenljunga och Bollebygd i enlighet med Lagen om Offentlig Upphandling. Läs mer om lagen här.

Vi har kvalitets och hållbarhetskrav på alla våra upphandlade produkter enligt upphandlingsmyndighetens kriterier. Här kan du läsa mer om kriterierna.

Kommunen utgår från de fem kvalitetsperspektiven Sensorik, Näring, Ekologi, Hygien och Ekonomi vid planering av måltider. Läs gärna mer om detta på vår hemsida.

Måltiderna följer Livsmedelsverkets rekommendationer och nordiska näringsrekommendationer. Vi följer skollagen om kostnadsfri och näringsrik lunch.

Maten som serveras är tillagad på råvaror där hänsyn är tagen till dess miljöpåverkan. Dessutom används 100 % svenskt kött, chark och kyckling samt msc eller motsvarande märkning på fisken. De ekologiska inköpen motsvarar över 35 % av inköpsvärdet, 63 % av dessa har svenskt ursprung. Fullvärdiga växtbaserade måltider serveras som en naturlig del av en varierad kost. Den lilla mängd sojaprodukter som används kommer från certifierad soja odlad utan att regnskog skövlats, främst från Europa. Dessutom fasar vi ut livsmedel med palmolja mer och mer.

Välkomna att ta kontakt för mer information via telefon eller mail:

Telefon: 0325 – 57 61 57
E-post

 


Publicerad den 24 augusti 2018, senast ändrad den 24 augusti 2018