Om ovädret slår till… SMHI varnar

SMHI har utfärdat en klass 2 varning för Sjuhärad, vilket innebär att det under onsdagen är risk för kraftigt snöfall, upp mot 10-15 cm blöt snö i kombination med frisk vind, över 8 m/s och vindbyar på upp mot ca 20 m/s. Väderutvecklingen som väntas kan innebära fara för allmänheten man ska inte ge sig ut om det inte är absolut nödvändigt.  Följ väderutvecklingen via massmedia och smhi.

Träd blockerar vägen efter en snöstormVarning för snö och blåst

Vid varning

När det varnas för storm eller om kommande elavbrott av annan anledning, kan du förbereda dig med följande åtgärder:

  • Se över lösa föremål i trädgården
  • Tappa upp vatten i vattendunkarna
  • Plocka fram ficklamporna
  • Ladda batterierna
  • Ställ in frysen på max (så håller matvarorna längre vid elavbrott). Vid elbortfall tappar frysen vakuum; tejpa dörren/locket runt om i skarven.
  • Kör diskmaskinen och diska undan. Papperstallrikar underlättar vid längre elavbrott.
  • Om du har möjlighet att elda i braskamin eller motsvarande; samla in ved och tändved.
  • Har du egen djupborrad brunn med hydrofor kan det vara bra att köra den så den är fulladdad.
  • Kontrollera att brandvarnaren fungerar, ha brandsläckningsmaterial till hands, se till att utrymningsvägarna inte är blockerade.

Bra att tänka på

Placera ficklampa och tändare/tändstickor på en plats som alla i familjen vet om och lätt hittar till i mörker.

Har du camping- eller friluftskök att laga din mat på; se till att ha bränsle hemma för några dygns användning. Placera inte campingköket under köksfläkten, fettet i fläkten kan ta eld som kan sprida sig i huset via ventilationen.

Stearinljus och värmeljus bidrar till normal temperatur, men lämna aldrig ljusen utan uppsikt. Vid kyla – ta på fler lager kläder. Om temperaturen skulle sjunka mycket – välj ett rum, gärna i söderläge, att vistas i. Fäll ner persiennerna, dra för gardinerna eller häng för en filt för fönstret. Sov alla i samma rum.

Frysta matvaror klarar sig 1-2 dygn om du inte öppnar frysen. Om du bor där det brukar vara längre avbrott, kolla om du kan flytta frysvaror till någon bekant som har el.

Det är viktigt att hålla sig informerad om vad som händer. Du behöver ha en batteridriven radio. På Sveriges Radio P4 lämnas information om händelsen och dess konsekvenser. Dela gärna med dig av denna information till dina grannar, alla kanske inte har möjligheten att lyssna sig till den.

Viktiga telefonnummer

112 Nödnummer vid fara för liv, egendom och miljö

113 13
Informationsnummer vid olyckor och skador

114 14 Polisens nummer vid icke-akuta händelser

1177 Sjukvårdsrådgivning

0325-57 60 00 Tranemo kommun

 

 


Publicerad den 10 januari 2017, senast ändrad den 10 januari 2017